Från landsbygden.

Vestra Gotland, 11 Jan.
Huru man skor en stadig häst, så att han aldrig gör något motstånd mera. En ung hemmansägare i en socken på vestra Gotland skulle: häromdagen sko en unghäst för första gången. Att vända sig till en hofslagare kom naturligt icke i fråga, utan med tillhjelp af goda vänner och trogna grannar skulle husbonden verkställa det kinkiga arbetet. Hästen, en riktig sprakfåle för resten, ville dock ej med godo öfverlemna sina fortkomstledamöter i plågoåndarnes våld, utan gjorde det häftigaste motstånd genom att antingen slå bakut eller lägga sig och slet derunder at två grimskaft af jern, För att hindra honom från att kasta sig kull, fastgjorde man nu hästens hufvud med ett par tömmar vid en bjelke i taket, men det halp icke, han vräkte sig ändå och höll på att strypa sig, hvarför man med en yxa måste kapa tömmarne. Ännu ett medel — ett riktigt radikalmedel — försöktes man fastgjorde djurets hals orörligt vid takbjälken med en ketting, den skulle nog hålla menade man, Och höll gjorde den, ty när hästen nu som förut sökte kasta sig kull, bröt han helt enkelt nacken af sig.
Ägaren gör en förlust af 2—300 kronor, men borde han slippa dermed månne? Att hänga hästar är nog icke nyaste metoden för hästslagt utan torde vara belagdt med några kronors böter.

Vamlingbo Januari.
Barnfest var sistl. Trettondedagsafton anordnad i härvarande missionshus. Oaktadt det svåra väglaget och kölden hade omkring ett sextiotal barn infunnit sig till denna för de små så glädjerika fest. En väldig julgran prunkade i salen, som med sina många skimrande ljus och »läckerheter» för de små utgjorde deras förtjusning. För öfrigt var det rymliga huset fullproppadt af äldre personer, som dels af- åstundan efter uppbyggelse, dels af nyfikenhet hade församlat sig. Efter omväxlande tal, sång och god orgelmusik bjödos de små på kaffa med dopp, hvarpå de till minna af festen erhöllo hvar sin bok »Kring granen och brasan» m, m, under det att de som fyldt tretton år flogo hvar sin bibel. Omsider plundrades granen på sina skatter, hvaraf de glädjeyra småttingarne fingo sin del, under det att frid och förnöjsamhet strålada ur deras blickar och anleten.

För kort tid sedan omtalades i denna tidning, att en person härifrån afskickat per post en penningsumma till Kalmar, som enligt underrärtelse derifrån icke framkommit. Nu har emellertid till parsonen ifråga ingått underrättelse att adressaten (en fabrikefirma) verkligen emottagit pengarne, men förbisett att bokföra summan. Deraf detta antegande att pengarne förkommit på vägen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 14 Januari 1893
N:r 8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *