Nu är det examenstid sista gången i Othem.

Pingstafton i år är examensdag för många gotländska skolbarn. För en lång rad skoldistrikt slutar läsåret nämligen just på pingstafton eller någon av pingstdagarna. Alla dessa skoldistrikt har då avslutning på pingstafton. Det är skolorna i Dalhems kommun, Tingstäde, Fårösund, Stånga, Havdhem, Hoburg, Stenkumla, Romakloster, Klinte och Ljugarn. I Visby stad pågår skolåret längst. Där blir det inte avslutning förrän den 11:e. Lärbro och Hemse är det avslutning på | onsdag, den 9:e.
För Othems skola blir årets terminsavslutning den allra sista. Socknens folkskoletradition från 1800-talets bryts.
I skolan har det här läsåret inte funnits mer än 39 elever för lärarna Gun Holmgren och Marie-Louise Lindqvist och hennes make Leif Lindqvist att undervisa.
I ettan och tvåan har det varit 10 elever, i trean och fyran 15 och i femman och sexan 14.
Sjuan o. åttan är redan centraliserade till Slite.
— Från länsskolnämnden har vi fått meddela att fr. o. m. nästa läsår måste skolan på grund av minskat barantal göras om till B2b-form, säger länsskolinspektör Gösta Allvin. Det skulle betyda att de båda första klasserna fortfarande skulle utgöra en avdelning men att skolans övriga 4 klasser skulle slås samman i en avdelning. En sådan storavdelning blir mycket arbetsam för läraren, inte minst nu när engelskan startar redan i fyran och läraren alltså skulle få undervisa på tre olika stadier i språket. I kommunen har man dragit konsekvensen av detta och beslutat centralisera undervisningen till Slite.
Det betyder också att klassindelningen kanske kan bli bättre i Slite. Där finns några klasser nu om 35 elever, på gränsen till att få delas i två avdelningar. Med tillskott av elever från Othem kan det bli uppdelning till nästa termin.

Årets examen är den sista i Othems skola, som efter denna läggs ned. På bilden ovan håller lärarinnan Gun Holmgren lektion med 15 elever i klasserna 3 och 4. Det är Lena Gutenberg i fyran som är framme och pekar på kartan. Lena får i höst åka skolbuss till centralskolan i Slite. Vartill man skall använda Othems skolbyggnad, som ses på bilden under. är ännu inte klar.

Bara Näs kvar.
På Gotland finns nu bara en B2b-skola — i Näs. Där undervisar folkskollärare Henning Nilsson 4 klasser. Barnantalet i Näs håller sig ungefär konstant men man har inte velat ge upp skolan tills vidare, bl. a. med tanke på att en del Näs-barn skulle få lång resa till Havdhem.
Vartill ”Othems övergivna skolhus kommer att användas i fortsättningen är inte bestämt, säger kommunalkamrer Åke Pettersson. Bl. a. också med tanke på att skolan skulle behöva rustas upp för vidare bruk till undervisningslokal beslutade vi centralisering. Men lokalerna skulle kunna användas i fortsättningen som samlingslokal i socknen. Othem har dock redan samlingslokaler. Det är oklart om det behövs mer.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 juni 1965
N:r 128

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *