Från landsbygden.

Sydöstra Gotland, d. 21 Juni.
Östersjöns kuster. I ett föregående n:r af Gotl. Allehanda stod, att Östersjöns kuster h ja sig. Så är äfven förhållandet på Gotland här på sydöstra delen. På en tid af omkring 40 år har iakttagits att landet höjt sig en 10—12 fot och långt uppe i backarna, ja, der nu är äng eller betesmark synes på många ställen »lämningar» eller stenlagda landningsställen för båtarna i förflutna tider. Sådant kan iakttagas vid Rödsten, Tomteboda, Herta m. fl. fisklägen. Önskligt vore om vetenskapen deråt ville egna den uppmärkamhet, som det verkligen förtjenar. Det är äfven bevisligt, att år 1881 steg vattnet helt hastigt flera fot öfver den vanliga nivån, men det gick snart tillbaka som väl var. Vi fråga om ej det vore välbetänkt att vissa tider mätningar företoges vid kusterna.
Insändaren af dessa rader är väl ingen älskare af roffåglar och som sådan anses ju skatan, men som det i många år förts ett formligt utrotningskrig mot detta fågelslag, så skulle han önska veta om det ännu finnes någon plats på Gotland der skatan får häcka i fred. Skulle någon uppmärksamma detta och godhetsfullt derå lemna svar, så är jag viss att Gotl. Alleh. lemnar plats för dess offentliggörande. Det skulle nemligen vara iutressant att veta, om de på Gotland äro helt och hållet utrotade. Det är nemligen numera bekant, att dessa fåglar fånga små råttor, möss, ödlor och äfven insekter och som det är i år ovanligt godt om sådana småkryp, så anse vi att en sådan stormlöpning som att helt utrota skatan mera hämnar sig sjelf, än som svarar mot den skada, som denna fågelart möjligen åstadkommer.

Hemse, 19 Juni.
Sjukt i ladugårdarne har det varit i vår. Många hafva mist kor både i denna och angränsande socken Rone. Väl är att försäkringsväsendet blifvit så omfattadt, så att egarne ej göra så stora förluster.
I Rone talas äfven om en svår förlossning af ett sto, som leddes af doktor Boman. Fostret måste framdragas med bakdelen förut, sedan benen blifvit afsågade med instrument. Dock tyckes modren komma sig. Äfven i andra kringliggande socknar ha kreatur dött, så de små sockenvis inrättade kreaturförsäkringsbolagen få svårt att reda sig och de komma nog icke heller att bestå i längden, om de ej slå sig tillhopa, att förlusterna bli mindre känbara. Önskligt hade varit att alla omfattat det kreaturförsäkringsbolag som förut fans.
Senare: Det ofvanomskrifna stoet har dock un på veterinärs inrådan måst nedslagtas.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 23 Juni 1893
N:r 96

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *