1,000 skolbarn i Visby måste utspisas på två timmar.

Folkskolestyrelsen om konsekvenserna av befolkningskommissionens förslag.
Folkskolestyrelsen i Visby har nu avgivit yttrande över befolkningskommissionens betänkanden dels i näringsfrågan och dels angående barnbeklädnadsbidrag samt därvid ansett sig kunna inskränka sig till ett yttrande över förslaget till anordnandet av skolmåltider, det enda i betänkandena, som direkt rör skolväsendets organisation.

Vad kommissionens förslag innebär.
Befolkningskommissionen föreslår i detta avseende, att statsbidrag skall utgå till skolbarnsbespisning under villkor bl. a., att samtliga barn vid skola, där statsunderstödd bespisning är anordnad, skall bliva i tillfälle att varje skoldag kostnadsfritt erhålla en måltid.
Denna måltid bör helst förläggas mellan kl. 10 och 12 samt utgöra dagens huvudmål. Statsbidrag skall utgå med 25 öre pr dag och barn, därest lagad mat ingå i måltiden under flertalet av veckans dagar — till lagad mat får icke räknas gröt eller välling —, eljest 20 öre (i Norrland och Kopparbergs län resp. 30 och 35 öre).
Statsbidrag skall till en början beräknas till en femtedel av alla skolbarn i riket efter behovsprövning rörande den ordning, i vilken kommunerna skola komma i åtnjutande av statsbidrag. Efterhand skall statsbidrag beräknas till sämtliga kommuner.

Det allmänna måste ingripa — där hemmet icke kan.
Folkskolestyrelsen säger sig vilja på det livligaste vitsorda behovet av, att barnen både med hänsyn till skolarbetet och folkhälsan under sin skolgång ha tillgång till tillräcklig föda och likaså nödvändigheten av, att från skolans sida åtgärder vidtagas för att tillgodose detta behov, där detta av en eller annan anledning icke kan fyllas av hemmen. De hinder, som i detta avseende möta för hemmen, äro i främsta rummet långa skolvägar och mindre goda ekonomiska förutsättningar. I överensstämmelse med . befolkningskommissionens program synes vara, att särskilt kraftigt stöd lämnas åt de hem, som ha ett relativt stort antal barn att uppfostra.

Tjugo procent av barnen få nu måltid eller mjölk.
Visby stad lämnar f. n. ett årligt anslag av 8,000 kr. till skolbarnsbespisning, vilket anslag disponeras dels till måltider för barn, som visa sig därav vara i behov, och dels till mjölkbespisning för barn, som icke kunna intaga frukost i hemmet. Skolmåltider ha erhållits av omkring 80 barn och i mjölkbespisningen ha deltagit c:a 120 barn. Från höstterminen kommer mjölkbespisning att anordnas även vid Södervärn och Hästnäs, varigenom ytterligare ett 50-tal barn beräknas erhålla sådan. Kostnaden för måltid har utgjort 65 öre och kan för mjölkportion beräknas till 10 å 12 öre.
Då antalet barn i distriktets skolor senaste läsåret uppgick till omkring 1,150, ha över 20 proc. erhållit bespisning i en eller annan form. Till jämförelse kan nämnas, att förste provinsialläkaren beträffande landskommunerna i Visby läkardistrikt uppskattat antal barn, som behöva skolmåltid till 18 proc.

Bespisningen får ej rum i nya Solbergaskolan.
Vid ett genomförande i Visby stads skoldistrikt av befolkningskommissionens förslag synes bespisning böra an: ordnas dels gemensamt för Solbergaoch Sst Hansskolorna, dels vid Södervärns skola och dels vid Hästnäs skola. Den förstnämnda bespisningen torde, sedan den planerade utbyggnaden vid Solbergaskolan hunnit förverkligas, komma att omfatta c:a 1,000 barn. Det behöver icke påpekas, att det kommer att medföra mycket svåra organisatoriska problem att på en tid av två timmar utspisa ett så stort antal barn, i synnerhet med lagad mat. Vid utspisning i t. ex. tre omgångar, vilket torde få anses vara det högsta tänkbara, skulle erfordras en matsal, som rymmer mer än 300 barn, vidare kräves ett kök med stor kapacitet samt en avsevärd personal för matlagning och servering.
Det förtjänar påpekas, att i den nu projekterade utbyggnaden av Solbergaskolan, som beräknas kosta omkring en miljon kronor, utrymme knappast synes kunna utvinnas för en dylik anläggning, i varje fall icke utan en betydlig ökning av byggnadskostnaderna.

Kostnaden för skoldistriktet uppskattas till 50,000 kr. om året.
Även om man skulle kunna räkna med, att självkostnaden för bespisningen skulle kunna nedbrihgas till 50 öre pr måltid, skulle med nuvarande barnantal, då antalet skoldagar utgör i det närmaste 200,000, kostnaderna komma att uppgå till 100,000 kr., varav staten skulle bidraga med 50,000 kr. och skoldistriktet åtaga sig en kostnad av 50,000 kr. Dessa siffror komma att avsevärt ökas efter införandeav ett sjunde skolår.

Det verkliga behovet bör främst avhjälpas.
Inför dessa fakta ifrågasätter folkskolestyrelsen, om icke bestämmelsen, att utspisning skall anordnas för alla barn, för många kommuner komme att verka avskräckande. I varje fall synes det för åtskilliga kommuner vara lättare att utan statsbidrag ordna bespisning för barn, som på grund av skolvägens längd, hemmets ekonomiska förhållanden o. d., äro i behov därav, än att . med statsbidrag ordna bespisning för alla barn.
Det lär också förtjäna att tagas i betraktande, att förhållandena äro högst olika i olika kommuner — vad som i fråga om skolbespisning i en landskommun med spridd bebyggelse måste anses som en trängande nödvändighet, kan i en stadskommun förefalla omotiverat. Folkskolestyrelsen ifrågasätter därför till sist om det icke efter behovsprövning också skulle kunna utgå statsbidrag till kommuner, som ordnat bespisning endast för barn, som äro i särskilt behov därav. Att avhjälpa det verkliga behovet synes nämligen folkskolestyrelsen vara den angelägnaste uppgiften på detta område.

Tre reservanter hysa inga betänkligheter.
Mot Folkskolestyrelsens beslut ha tre ledamöter, nämligen hrr Carl Wiss, Georg Pettersson och Erik Engström anfört reservation.
Reservanterna förklara i korthet, att de icke kunna ansluta sig till folkskolestyrelsens uttalande till förmån för behovsprövningen, utan att de i likhet med befolkningskommissionens majoritet anse, att skolbespisningen bör anordnas för samtliga barn i skolorna. De anse också, att de svårigheter, som förefinnas för skolbarnsbespisningens genomförande i Visby, säkerligen kunna övervinnas.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 30 juli 1938
N:r 173

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *