Elektrisk belysning i Visby

är en fråga, som i lång tid dryftats. Såsom af annons i dagens nummer närmare synes, har man nu härvidlag kommit så långt I utredningen, att drätselkammaren ansett sig kunna utsläppa en försöksballong i form af listor för anteckning af abonnenter å lampor.
Drätselkammaren har beräknat hvarje lampa för inre belysning för en lyskraft af 16 s, k. normalljus (hvarje normalljus anses ungefär motsvara ett prima stearinljus å 6 pr skålp.) Priset för en sådan lampa skulle ställas till högst 2,5 öre för timma, För belysningen erforderlig elektrisk ström skulle tillhandahållas från skymningen till kl. 12 hvarje afton från 1 Augusti till 15 Maj, och efter särskild öfverenskommelse möjligen äfven på andra tider. Hvarje lampa är beräknad att användas minst 1000 timmar för år.
Kostnaden för detta antal skulle sålunda bli högst 25 kr. för kr.
Om ett tillräckligt antal abonenter erhålles, skulle staden äfven blifva i tilltälle att på ett tillfredsställande och tidsenligt sätt anordna gatubelysningen. Och detta är den icke minst beaktansvärda sidan af saken. Man kan inte annat än önska saken all möjlig framgång.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 30 Juni 1893
N:r 99

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *