Till Sveriges folk!

I en brytningstid går Sveriges folk till val.
Krigshotet hänger tungt över Europa. Nationerna inrätta sig som vore var dag fredens sista. Även inom staterna ske djupgående förvandlingar. Gamla statsskick ha kastats över ända, nya växa fram ur bittra strider. På botten av all oro ligger en: upplösning av andliga värden.
Den rådande otryggheten kommer folkens livskraft att svikta.
I en sådan tid måste svensk politiks främsta uppgifter vara att trygga statens bestånd och skydda riket mot yttre faror, att bevara ett fritt styrelseskick med djupa rötter i svensk historia och svenskt kynne, samt att sörja för folkstammens växt och framtid, dess andliga och ekonomiska möjligheter.
Under detta trefaldiga ansvar vill högern handla: ansvaret för riket, ansvaret för samhällsskicket, ansvaret för folket.

Ansvaret för rikets.
Efter årtionden äv oförtröttat arbete för rikets försvar kan högern i dag med tillfredsställelse hälsa den nationella samling, som i försvarsfrågan äntligen ägt rum. Den betyder ökad styrka för landet. Den är en symbol och ett löfte, till vars infriande alla måste medverka. Det stärkta försvaret skall tjäna en neutralitetspolitik, byggd på en hos hela folket levande vilja till fred och nationell frihet.

Högern vill:
Fullföljande av försvarsberedskapens utbyggnad, så att dess brister utan dröjsmål fyllas.
Målmedveten, otvetydig mneutralitetspolitik. Bekräftelse på Sveriges obundenhet av sanktionsplikten inom Nationernas förbund, eljest utträde ur förbundet. Nordiskt samarbete på verklighetens grund.

Ansvaret för samhällsskicket.
Höstens landstings- och kommunalval kunna få avgörande betydelse för samhällsskicket. Det socialdemokratiska partiet eftersträvar majoritet även i första kammaren; och bondeförbundet arbetar socialdemokratien majoriteten i händerna. Härigenom banas väg för en fortgående socialisering, som undergräver svensk självstyrelse och folkfrihet. Inom stat och kommun visa sig redan farliga tecken på missbruk av makten och förslappning av ansvarskänslan.
Allt detta kan leda till skendemokrati och slutligen partidiktatur. Det svenska folket må i denna stätsskickens brytningstid gå sin egen väg och utveckla sitt styrelsesätt på den svenska rättsstatens grund — frihet under lagens hägn.
Högern vill:
Rättsstat med fritt folkstyre.
Kamp mot maktmissbruk.
Politiskt oberoende förvaltning inom stat och kommun. Oväld vid utnämningarna.
Förbättrad kommunal revision. Skydd för kommunal självstyrelse.

Ansvaret för folket.
Folkhushållets uppgift är att ge varje svensk möjligheter till arbete och självförsörjning. Den ekonomiska politiken måste målmedvetet sträva efter att skapa och vidmakthålla gynnsamma betingelser för produktionen. Näringslivet måste fredas från en politik, som hämmar initiativ och framåtanda. En sparsammare hushållning är nödvändig för att hålla skatterna nere på rimlig nivå och säkerställa den ekonomiska grunden för näringslivet, statsfinanserna och socialpolitiken. «Låtgå-systemet måste upphöra, innan utvecklingen leder till monopolisering och till sist till penningvärdets försämring.
God hälsovård, sunda bostäder och omsorg om det uppväxande släktet äro väsentliga uppgifter för socialpolitiken. Socialvården måste rationaliseras och mera inriktas på vård och hjälp åt verkligt behövande, inte på ett schematiskt och opersonligt utdelande av penningbelopp. Människornas vilja till egen försörjning får icke försvagas.
Folkets styrka och växt tryggas icke enbart genom ekonomiska åtgärder. Ett folks livskraft är främst ett verk av andliga krafter, av ansvar, tro och tillförsikt. I vården om folket måste därför ingå en kulturpolitik, uppburen av känsla för det svenska samhällets moraliska grundvärden. Må hem, skola och kyrka vara vårt folks andliga kraftkällor.

Högern vill:
Framstegsvänlig ekonomisk politik med syfte att sörja för det fria näringslivets bestånd och wutvecklingsmöjligheter. Teknisk forskning i folkförsörjningens tjänst. Planmässig yrkesutbildning.
Front mot socialisering.
Åtgärder för att främja landsbygdens arbetsliv och hindra dess avfolkning. Rättvisa åt jordbruket, stöd åt fisket. Skydd åt medelklassen.
Effektiva åtgärder för Norrlands bästa.
Rationell krisberedskap. Enhetligt ledd arbetslöshetspolitik. Folkvårdande, planmässig socialpolitik på självansvarets grund.
Organisationsväsendets reglering under beaktande av såväl orgamisationernas nödvändighet som samhällets oeftergivliga krav på överhöghet samt medborgarnas rätt till frihet och utkomst.
Ungdomens fostran till nykterhet, till arbetsduglighet i hem och samhälle samt till fysisk och sedlig kraft.

Stöd åt hemmen. Ökad utbildning i hemvård.
Folkets fostran till kristen tro och gärning.
Svenska män och kvinnor, till val för dessa grundsatser! Välj med Högern!
HÖGERNS RIKSORGANISATION.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *