var igår föremål för behandling bland stadsfullmäktige. Såsom våra läsare känna hade drätselkammaren föreslagit avläggning af en elektrisk belysningsstation afsedd såväl för gatubelysning som belysniog inomhus. Kostnaden härför beräknades till 72 tusen kronor. I öfverläggningen härom yttrade sig:
Hr Jeurling, som erinrade om att, då man nu stode i begrepp att fatta beslut om den största utgiftspost, som på de senaste 15 åren på en gång förekommit, man kunde vara tveksam, om man genom ett bifall till det nu framlagda förslaget tillgodosåge samhällets sanna intresse, då i och med detta förslags genomförande staden sannolikt för all framtid beröfvades alla förmåner som följde med ett gasverk. Ty ett sådant läte sig nog icke anläggas utan i samband med gatubelysningen.
Man hade en tid trott att gasens tid vore förbi. Men tvärtom hade gasens herravälde på de senaste åren alltmera utvidgats in öfver nya områden ända derbän, att man t. ex. i Stockholm mångenstädes slopat elektrisk belysning och återgått till gas. Orsaken härtill vore den revolution i gasbelysningea, som åstadkommits genom uppfinningen af den Auerska gasglödlampan, hvarigenom åstadkommes ökad ljusstyrka till mycket redaceradt pris, Gasåtgängen är icke hälften så stor som på en vanlig gaslåga men ljusstyrkan många gånger större med hvitt nästan elektriskt sken. Det vore derför icke att undra på att många återgått till gasen.
Dertill komme att för yttre belysning de elektriska glödlamporna, sådana de här i Visby föreslagits, icke, åtminstone i större städer, kommit till användning, men väl de elektriska båglamporna, som lämpade sig för öppna platser och raka breda gator. I våra större städer är det fortfarande gasen, som i hufvudsak användes till gatubelysning.
Eno annan vigtig omständighet borde icke heller lemnas ur räkningen. Gasen har nämligen börjat att alltmer användag i hushållet, den har trängt in i köken, der den användes till kokning, och industrien stode till gasen i stor tacksamhetsskuld efter uppfianingen af gasmaskinen, som för smärre kraftbehof håller på att undantränga ångmaskinen.
Om man derför läte denna fråga få en något längre räckvidd än blott till frågan om samhällets belysning, så talade mycket för önskvärdheten att få en utredning af kostnaden för anläggningen af ett gasverk.
Det hade sagts att grundens beskaffenhet i Visby skulle väsentligt försvåra nedläggandet af gasrör. Denna farhåga borde emellertid anses häfd genom ingeniör Holmbergs plan till stadens dränering, enär sådana rör behöfva läggas vida djupare än gasrör. På en stadsdel, norra Klinten, vore emellertid både dränering och gasledning outförbara.
Han föreslog dertör att frågan tillsvidare skulle bordläggas och åt drätselkammaren uppdragas att under tiden åstadkomma utredning om kostnaden för anläggning af ett gasverk för stadens räkning.
Hr Kahl instämde med föreg. tal.
Hr Bergman likaså, under framhållande att tidpunkten för beslut om någon ny större utgift för staden nu vore olämpligt vald, då vi nyss utfört tre så dyrbara saker som domkyrkans reparation, folkskolehuset och epidedemisjukhuset.
Sedan öfverläggningen härmed var slutad, biföllo stadsfullmäktige hr Jeurlings förslag.
Gotlands Allehanda
Onsdagen den 10 Januari 1894
N:r 4