Dödsfall. Alexander Wallander

Min broder och vår morbroder Styrman Alexander Wallander avled lugnt och stilla i dag i en ålder av 65 år, djupt sörjd av oss och många vänner.
Visby den 17 augusti 1932.
Carolina Claudelin, född Wallander.
Syskonbarnen.

\"Dödsannons\"

I dag på morgonen har ännu en gammal gotländsk sjöman seglat in i den sista hamnen från denna världens plågor. Det är styrmannen Alexander Wallander, som efter en längre tids sjukdom i morse slumrade in i den eviga friden i sitt hem här i Visby.
Alexander Anton Wallander föddes den 21 juni 1867 på Halutte i När. Fadern var sjökapten. Den unge Wallander gick till sjöss 1885 och gick sedan vida omkring i världen, dels i sinom tid som styrman, dels också som befälhavare. Som sådan tjänstgjorde han bl. a. i 3 år på skonaren Berta, tillhörig firman Claudelin på Ljugarn, och i 6 år på skonaren Otto, i vilken han själv var delägare. Under det han var mönstrad i en av Grängesbergsbolagets båtar råkade han i Tyskland strax före krigsutbrottet 1914 få in ena handen i ankarspelet med resultat att handen måste amputeras. Den 1 oktober 1915 kom Wallander in i Gotlandsbolaget som andre styrman på ångaren Gotland och tjänstgjorde sedan under de följande åren till i fjol höst på olika av bolagets fartyg. Wallander kom aldrig att avlägga mer än styrmansexamen, som han f. ö. lär ha absolverat i Melbourne i Australien. Han var emellertid en kunnig och duktig sjöman, som med intresse, plikttrohet och noggrannhet skötte vad han fick i uppdrag att handhava. Trots sitt lyte, som han genom ihärdighet och tålamod bemästrade, behöll han ännu under sjukdomens dagar ett gott och glatt humör. Han dog ogift och efterlämnar åldrig syster på Ljugarn samt syskonbarn som närmast sörjande. Talrika vänner och kamrater skola emellertid med dem i gott och tacksamt minne bevara den bortgångne hedersmannen. Må han nu vila i frid.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 17 augusti 1932
N:r 189

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *