VALLSTENA, 23 aug.
Skördearbetet, som under de senaste dagarna måst inställas på grund av ,den miserabla väderleken. hade annars under de sista veckorna fortskridit så långt, att de flesta höstsädesfälten kunnat bli avmejade. Vad nu rågen beträffar, så har den nog i år givit ett gott skörderesultat, även om den på sina håll på grund av den ihållande torkan blev väl brådmogen. I våra bygder ha nog även de flesta fått rågen under tak, men vad nu vetet beträffar, finnes ännu Många, som ha det mesta av sin veteskörd stående ute på fälten i »rakar» eller stackar. Det är att hoppas, att vädrets makter snart nog åter villa visa sig nådiga, då r annat fall det är fara värt att vetet kommer att ta skada. Vad skörderesultatet av vetet beträffar så synes detta i år komma att lämna, ett mycket gott resultat vad kvantiteten angår. kvaliteten är nog ännu svår att avgöra innan säden hunnit bli träskad, men de flesta här i socknen klaga över att stinksoten härjat ute i vetefälten. De nyinrättade kvarnarna med sina specialrensmaskiner torde alltså i år bli i tillfälle att visa vad de kunna åstadkomma.
Den gamla klockarebostaden här i socknen har under de gångna veckorna varit föremål för en del reparationsarbeten i det att nytt tak blivit pålagt densamma samt en del smärre reparationer i övrigt här och var blivit utförda. Arbetet som nu pågått ett par veckor har bekostats av Vallstena kommunalkassa.
Då Vallstena hembygdsförening för några år sedan bildades, intresserade tsig dess styrelse helt naturligt rätt mycket för den gamla klockarebostaden, vilken enligt de sakkunniges mening skulle ha blivit uppförd redan i början av 1700-talet. På en kommunalstämma. som hölls samma år som föreningen bildades, framkom även hembygdsföreningens ordförande med ett förslag till stämman, att hembygdsföreningen mot ett visst arvode skulle få övertaga den gamla 1700-talsbyggnaden, varvid föreningen iklädde sig att för framtiden bekosta underhållet av densamma. Trots att kommunen inte kunde anses ha den minsta fördel av att behålla den gamla klockarebostaden, vilken redan då var i fallfärdigt skick, tillbakavisades föreningens förslag, besynnerligt nog. Ilade föreningens förslag antagits hade denna av riksantikvarien beviljats ett anslag av 600 kr., vilket nog räckt till att restaurera den gamla 1700-talebyggnaden för, ehuru den under långa tider varit i ett sådant skick att ingen människa kunnat bebo densamma. Då inte hembygdsföreningens förslag blev antaget av stämman, erhöll föreningen ej, heller något anslag. 1700-talsbyggnaden förblev kommunens egendom, och då den enligt de sakkunniges utlåtande är av så ålderdomligt datum att den ej får bortrivas, blev kommunen i år tvungen att bekosta en grundlig yttre reparation av densamma.
Inom socknen finns emellertid en hel del personer, vilka inte kunna fördraga ett sådant slöseri med kommunala medel, och om nu dessa till höststämman lyckades påverka hembygdsföreningen att än en gång inkomma med förslag om att få övertaga den gamla klockarebostaden, så skulle det verkligen vara glädjande om de röstberättigade ville betänka fördelarna av ett sådant förslag samt mangrant sluta upp vid stämman på det att hembygdsföreningen äntligen finge övertaga den gamla byggnaden och dess underhåll för all framtid blevo tryggat.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 25 augusti 1932
N:r 196