Decemberkrig kring Gotlands kuster.

Flottans vinterövningar vid Gotland.
— Flyget och luftvärn i aktion.

Den under vinterhalvåret rustade delen av kustflottan, vintereskadern så kallad, under befäl av kommendör S. Håkansson håller för närvarande på att förflyttas uppåt våra kuster. Under november ha övningarna hållits i olika delar av östersjös men just denna vecka vidtager en rörlige period på ett par veckor, då man bedriver samövningar under de försvårande förhållanden, som den mörkaste årstiden bjuder. Fartygen och, flygförbanden avgå de närmaste dagarna från sina baser och efter veckans övningar göres vid kommande veckoskifte, från lördag till måndag, ett besök i Libau.
Nästa vecka kommer flottan att ligga i de gotländska farvattnen, en del fartyg väntas till Fårösund och pansarskeppen torde väl som vanligt ankra i södra inloppet eller utanför Bungenäs. Efter övningarna vid Gotland går eskadern mot slutet av nästa vecka till Nynäshamn, där man ligger över söndagen den 13, varpå följa skjutningar utanför Stockholms och östergötlands skärgårdar mellan ostkusten och Gotland. Under sista hälften av månaden samlas eskadern till sina ordinarie stationer för att bereda besättningarna ledighet över helgen, och på nyåret samlas vintereskadern i sin helhet i Karlskrona till nya övningar.

Fårasunds flygstation lever upp.
I Fårösund blir det nu åter någon tids liv och rörelse. I morgon middag, vid 1-tiden har man beräknat, anländer chefen för Roslagens flygflottilj major Sundin med 6 maskiner till Fårösund från Hägernäs. Inalles komma 8 officerare, 3 underofficerare och 11 man. Dessa maskiner och denna personal skall deltaga i luftförsvarsövningen under torsdagen och fredagen, varo-n mera å annan plats, varpå den återvänder till Hägernäs på fredagen.
Denna dag den 4 dec. anlända 3 flygplan från Karlskrona och i personal därifrån 4 officerare, 2 underofficerare och 8 man. Av båda gruppernas personal torde en del komma att resa till Fårösund med ordinarie postbåt via Visby. Karlskronagruppen kvarligger i Fårösund till den 16 dec. och kommer under tiden att ha samövningar med kustflottan.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 2 December 1936
Nr 281

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *