\”Glömda ansikten\”, vilket är namnet på den film, som igår hade premiär på Reginabio, är en skapelse som i någon mån går utom den vanliga schablonen och därför kan påräkna ett visst intresse. Som ren underhållning betraktad är den f. ö. alldeles utmärkt, trots att man här och där kan skymta en viss larvighet i framställningen, som tyvärr icke är alltför sällsynt i amerikansk film. Handlingen balanserar på gränsen till kriminalfilm, och ibland blir det hela lindrigast sagt så spännande som man kan begära. Den enligt vår mening synnerligen sympatiske Herbert Marshall spelar den manliga huvudrollen och till sin moatje har han Gertrude Michael, som är raka motsatsen till sympatisk, men så har hon just inte heller fått någon tilltalande roll.
Ett trevligt fyllnadsprogram, innehållande bl, a. journal, inleder.
— \”Mannen som sålde sitt liv\” heter Visbybios film, en bearbetning för vita duken efter en teaterpjäs av amerikanen Sherwood. Det är en ganska originell historia, som utspelas huvudsakligen i en bensinstation, som tillika är ett värdshus, ute i Arizonas ökentrakter. I värdshuset i fråga samlas såsmåningom en del personer, däribland en vandrande man, som söker \”något att leva eller dö för\”, samt ett gäng gangsters. Det blir en intressant stund i detta sällskap, men hur det hela slutar skola vi ej avslöja. I huvudrollerna märkas bl .a. den sympatiske Leslie Howard och den älskliga Bette Davis.
I ett förspel får man lyssna till en verkligt förnämlig jazzorkester. För övrigt utmärkt ljud.
— \”Barbarkusten\” på Roxy bio är en sedeskildring från San Francisco på 1850-talet, när den stora guldrushen förde slödder av alla slag till Kalifornien och ett laglöst samhälle uppstod, där spelhålor och sirener bidrogo till att fördela guldet, som de stackars guldgrävarne skrapat ihop. Detta är bakgrunden och miljön för filmen, som sannerligen är dramatisk, så det förslår. Det är också durkdrivna skådespelare, som sköta rulljansen. Edward G. Robinson är en bov av Guds nåde, och kring honom har samlats ett utsökt galleri av fina fysionomier till en värdig representation av den verkliga Barbarkusten. Det kvinnliga inslaget representeras i främsta rummet av Miriam Hopkins, som är skön och ståtlig, och den ädle guldgrävaren i rövarnästet är Joel Mc Crea. Filrisen är verkningsfull i alla sina bullrande och våldsamma scener.
Gotlands Allehanda
Tisdagen 22 December 1936
Nr 298