Hitlände kl. 12 i middags. — Till ankars på redden.
Kustflottan, som efter midsommarledigheten åter upptagit sina övningar, har inför veckoskiftet delat på sig. Sålunda har i dag pansarskeppsavdelningen bestående av pansarskeppen Gustaf V och Drottning Victoria inlöpt i Norrköping, ubåtsavdelningen i Arkösund och ubåtsjaktavdelningen till Nyköping, medan spaningsavdelningen bestående av flygplankryssaren Gotland samt första jagardivisionen de fyra moderna jagarna Klas Horn, Klas Uggla, Stockholm och Ehrenskiöld vid 12-tiden i middags anlände till Visby och ankrade upp på redden. Där låg förut flottans eget tankfartyg Brännaren, som hitkom i morse.
Från ”Gotlands” topp blåser avdelningschefens, kommendörkapten Girons befälstecken, medan divisionschefen kommendörkapten Thoréns befälstecken är hissats på Klas Horn. Kommendörkapten Thorén är även fartygschef på denna jagare. Befälet på Klas Uggla föres av kapten Posse, på Stockholm av kapten Ericson och på Ehrenskiöld av kapten Thermaenius. – Ombord på ”Gotland ””, där kommendörkapt. Samuelsson är fartygschef, finns en flyggrupp om sex plan under befäl av löjtnant Sörlander. Allt som allt har Visby att från fartygen motse en invasion på omkring 900 man. ”Gotland” ensam svarar för ungefär 350 man, medan vardera jagaren har omkring 120 mans besättning. Vidare kan nämnas att jagarna vardera äro på ungefär 1,000 ton samt att deras huvudsakliga bestyckning utgöres av 3 12-cm :s-kanoner samt sex 53 cm :s torpedtuber.
Spaningsavdelningen stannar tili måndag morgon då den på lämplig tidpunkt avgår för att kl. 8 på måndagskvällen ha intagit rätt utgångsläge för den stundande operativa övningen med övriga förband, vilka likaledes på lämpliga tider lämnat sina ovan meddelade ankarplatser i samma svfte. Denna operativa övning n:r 1 avser försvar av resp. anfall mot en viktig transport mellan fastlandet och Gotland. För detta ändamål uppdelas kustflottan i tvenne styrkor, ”vän” och ”fiende”, av vilka den förstnämnda givetvis har att försvara transporten och den andra att anfalla densamma. Denna övning pågår under natten och avblåses tisdag morgon kl. 6.
Efter avslutande av denna övning ankrar så gott som hela kustflottan vid Gotska Sandön, där det på tisdagseftermiddagen blir landstigningsövning på ”fientlig kust” ett i och för sig tämligen ovanligt inslag i övningsprogrammet. På tisdagskvällen följer så en luftvärnsövning med fartygen fortfarande till ankars. På onsdagen lättar kustflottan ankar för att under gång till finska hamnar idka taktiska övningar.
Vad själva visbybesöket beträffar kan vidare meddelas att staden förofficerare, unedrofficerare och manskap ordnat med visning av våra sevärdheter under ledning av fem ciceroner såväl på lördag som på söndag. Älskvärdheten ifråga kvitteras med att allmänheten får tillfälle att bese fartygen under lördagen och söndagen mellan kl. 14,00—16,30.
”Gotlands” barkasser avgå från trappan i inre hamnen. Försök ha gjorts av kommendör Wahlström att förhyra extra båtar, men detta har visat sig omöjligt. Man får dock hoppas att de allra flesta av dem som önska bese flygplankryssaren också skola få tillfälle därtill.
21 bombplan deltaga i övningen.
21 lätta bombplan ha deltagit i kustflottans stora övningar på Östersjön, vilka avslutades på fredagsmorgonen. Flygmaskinerna äro från Jämtlands flygflottilj, vilken för sommaren är förlagd till Karlsborg. Planen landade på torsdagseftermiddagen på Norrköpings flygplats, där även en markradiostation anordnats. Bombflottiljen skall göra ett fingerat bombanfall mot flygplankryssaren Gotland och ett par andra enheter ur kustflottan, vilka uppehöllo sig på Orrfjärden i S:t Annas skärgård. Efter avslutningsövningar återvände hela bombflottiljen till Karlsborg.
Gotlands Allehanda
Fredagen den 8 Juli 1938
N:r 154