En femtioåring.

\"\"

Femtio år fyller lördagen den. 8 juni folkskollärare Victor Löfgren i Vallstena.
Det är en ganska intressant och växlande levnad, som ligger bakom den vitale femtioåringen och hans nuvarande fostrargärning ute i en avlägsen gotländsk landsskola.
Han är bondson och västerbottning till börden, föddes den 8 juni 1890 och avlade folkskollärareexamen i Luleå 1912, samt organist- och kyrkosångare-examen därstädes samma år. Efter att ha tjänstgjort som ord. folkskollärare och organist på ett par platser i Norrland, tillträdde hr Löfgren år 1933 folkskollärare- och organistbefattningen i Vallstena. Dessa båda förenade sysslor har han också skött på ett sätt, som i fråga om kunnighet, nit och uppoffring icke har kunnat lämna något övrigt att önska.
Lärarens kall har emellertid med skolväsendets utveckling krävt ett allt större kunskapsmått av sina utövare och trots att en folkskollärares yrke nog i vanliga fall lägger beslag på hans arbetstid, har hr Löfgren, icke blott sedan han tillträdde sin lärare och organistbefattning på Gotland utan även därförut vaket och framsynt strävat efter att utvidga sina kunskaper för lärarekallet. Bland de många kurser kan sålunda genomgått må nämnas en kurs i hälsolära i Stockholm, en av S. A. F. anordnad kurs i skolsång i Göteborg, samt likaledes en i Göteborg av S. A. F. anordnad kurs i hembygdsundervisning. Vidare har han under de senare åren genomgått utbildningskurs i Lund i medborgarkunskap för lärare i fortsättningsskolor, samt i Härnösand i sågverks- och trämasseindustri för anställning som lärare i yrkesbetonad fortsättningsskola, en kurs vid Kungl. Musikaliska Akademien i Stockholm i skolsångsmetodik o. s. v. Vidare har han uppburit statens resestipendium och studerat undervisningen företrädesvis i sång och naturkunnighet vid folkskolor i Oslo, Trondheim, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Malmö, samt dessutom tyska språket och tyskt skolväsende i Konstanz i Sydtyskland. Lägger man därtill att femtioåringen dessutom hunnit med att genomföra ett flertal andra studieresor i Tjeckoslovakien, Belgien, Ungern, Italien, Frankrike m. fl. länder, förstår man att han tillhör dem, som icke blott önska se sig om i världen, utan även vetat härför taga tid och tillfällen i akt.
Att han även velat låta sina lärjungar titta lite närmare på förhållandena utanför hembygdens råmärken bevisas, också av de många skolresor han under sin lärarebana organiserat och genomfört. Ännu under fjolåret företog han sålunda tillsammans med sina avgångselever i fortsättningsskolan en av barnen mycket uppskattad skolresa till Köpenhamn.
Men icke bara inom sitt yrke som lärare har hr Löfgren gjort sig känd som en verksam och dugande kraft. I sin egenskap av framstånde sångare och organist har han under de år han varit här på Gotland, livligt verkat för kyrkosångens höjande inom sin församling. Kyrkans orgel sköter han på vett sätt, som måste tillfredsställa även den mest musikaliske kyrkobesökare. Han var en högt uppskattad medlem av K. S. V. samt dessutom stiftare och ledare för Vallstena kyrkokör, ordf. i Vallstena sockens Röda-korskrets o. s. v.
Man torde kunna ta för givet att femtioåringen icke kommer att bli alldeles bortglömd på femtioårsdagen.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *