10,000 judar flytta till Bessarabien.

Ett 80-tal tåg och mängder av bilar evakuerade under söndagen.
Bukarest, måndag. (TT från DNB.) I en kommuniké från inrikesministeriet meddelas att evakueringen av Bessarabien och norra Bukovina fortsätter. På söndagen anlände, bortsett från alla bilar som tagits i anspråk för evakueringen, ett 80-tal tåg till Moldau.
Överallt ha kommitteer tillsatts för att vidta åtgärder till flyktingarnas hjälp. Evakueringen av. södra Bessarabien fortsättes medelst tåg och pråmar, och från norra Bessarabien med alla tillgängliga medel. Vid järnvägsstationen Reni och Ungheni ha de rumänska myndigheterna trätt i kontakt med de ryska befälhavarna varigenom evakueringen underlättas.
På söndagen ha över Ungheni och Crististi 7,600 och över Galatz och Reni 2,000 judar begivit sig till Bessarabien.
Inrikesministeriet har förordnat att alla bessarabiska arbetare skola erhålla identitetskort för att kunna återvända till Bessarabien.
I hela landet råder fullständig ordning. Den allmänna opinionen varnas för fantastiska rykten angående en förment evakuering av andra landsdelar.

80,000 tyskar i Bessarabien.
Bukarest, måndag. (NDA.) Efter avtal med rumänska regeringen och de sovjetryska myndigheterna kommer en tysk kommission att sändas från tyska legationen i Bukarest till Bessarabien för att ta vara på de där boende 80,000 tyskarnas intressen. Kommissionen kommer att ledas av chefen föi tyska handelsdelegationen i Rumänien, minister Neubacher.

Stränga förordningar i Bukarest.
Bukarest, måndag. (TT. fr. DNB.) Inrikesministeriet har förordnat att alla personer som på något sätt agitera mot statens säkerhet och mot den allmänna ordningen kunna arresteras.
Fram till den 3 juli äro alla med musik beledsagade skådespel förbjudna. Restaurangerna få ej hålla öppet längre än till kl. 23, och folksamlingar på mer än fyra personer på gatorna äro likaledes förbjudna. Vidare få icke några möten äga rum utan skriftligt tillstånd från militärmyndigheterna.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 Juli 1940
N:r 149

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *