Landsbygden. Alskog.

ALSKOG.
Årets 2:a ordinarie kyrkostäm ma hölls i folkskolan härstädes i lördags med början kl. 11 och under kyrkoherde Ragnar Johanssons ordförandeskap. Till justeringsmän utsågos folkskoll. P. Palmér och hem.-äg. Gunnar Jakobsson, Bofride.
Stämman beviljade ett förslagsanslag från kommunen till en skolkökskurs för äldre flickor. Denna kommer att anordnas i härvarande skolkökslokal i prästgården i slutet av november och december innev. år.
Förslag till nytt reglemente för fortsättningsskolan upplästes och godkändes enhälligt. Detta upptar gemensam kurs för flickor och pojkar ena året, samt skolköksundervisning andra året för flickor samtidigt som pojkarna få deltaga i allmän fortsättningsskola. Timplanen för fortsättningsskolan blir nu medborgarkunskap 84 timmar, modersmål 60 timmar, naturlära 30 och gymnastik 6 timmar.
Därefter beslöts att i enl. med kyrkorådets statförslag bevilja en utdebitering av 2:10 pr bev.-krona mot 3:60 förra året, eller kr. 1,790: — Skolrådets förslag till utgifts– och inkomststat för år 1941 blev även godkänd i befintligt skick, och blev utdebiteringen fastställd till kr. 2,769: 13 eller 3: 25 pr bev.-kr. Detta är i år oförändrad utdebitering mot tidigare.
Till folkbiblioteket utdeb. 85:20 kr. och till skolbibl. 42:10 kr. eller med resp. 10 och 5 öre pr bev.-kr. Lika med tidigare år. Skattesatsen för skogsaccis fastställdes för skola och kyrka, resp. 1: 15 och 0: 60.
Årets 2:a ord kommunalstämma hölls ävenledes i lördags med början kl. 12 och med hem.-äg. Gunnar Johansson, Orleivs, som ordförande. Sedan man godkänt kallelsen och valt till justeringsmän hem.-äg. Leo Jakobsson, Liffride, och Herbert Olsson, Orleivs, övergick man till att diskutera och senare godkänna de olika kommunala utgifts- och inkomstförslagen. För barnavårdskassans räkenskaper utdebiteras 15 öre och för övriga komm. kassors räkning 3:85 pr bev.-kr. eller tillhopa 4:— kr. pr bev.-kr. eller med 852: 04 skattekronor ett belopp av kr. 3,408: 16.
Skattesatsen för skogsaccis fastställdes till 0,60 kr. för den borgerliga kommunen.
Till brandstodsvärderingsmän utsågos hrr John Jakobsson, Herbert Olsson, Gunnar Johansson och Viktor Andersson, Orleivs. Till suppleanter utsågos hrr Elof och Karl Olsson, Orleivs.
Till ombud för val av styrelse 1 Gotl. södra härads brandstodsförening valdes
hem.-äg. Wilh. Johansson, Snovalds, och suppleant blev hem,-äg. Axel Johansson, Bothe.
Vidare beviljades rättighet åt magasinsstyrelsen att vid passande tillfälle inköpa korn till utlåning.
Lön till ordf. i familjebidragsnämnden utanordnades med 30 kr. under vardera månaderna maj, juni och juli samt med 12 kr. för var och en av de återstående månaderna under innev. år. Till ledamöterna i nämnden beviljades 1:50 kr.
pr sammanträde eller halva beloppet mot vad komm.-nämnden föreslagit.
Godkändes därefter ett förslag till placering av en tandläkare och ett tandläkarebiträde i Ljugarn, vilket kan hälsas mycket välkommet.
Diskuterades så ett fattigvårdsärende och uppdrogs åt fattigvårdsstyrelsen jämte led. G. Johansson och Eric Larsson ur komm.-nämnden att ordna ärendet.
Uppbördsstämmorna för nästa år skola som i år hållas den 3:e lördagen i februari och dito i oktober månader. Utdebiteringen för nästa år blir således 10 kr.
Juniorernas höstfest i söndags kväll i härv. missionshus blev en i allo vällyckad tillställning. Den största delen av programmet utfördes av juniorerna själva, med duettsång av Märta och Stina Larsson och solosång av den senare. En rolig och intressant dialog behandlände juniorlägret å pensionat Björkhaga och intrycken därifrån framfördes av trenne flickor och mottogs med glädje av den fullsatta lokalens publik. Sånger till stränginstrument och orgel förekom ävenledes och utfördes uteslutande av juniorflickorna. Folkskollärare P. Palmér, som är föreningens ledare, talade en stund över Apg. 9: 5—6 och manade de lyssnande att lyssna till frågan ”Herre, vem är du?”, och visade på vägar att nå fram till Kristus. Juniorledaren visade också en från skolbarnens resa 1939 till Stockholm och Fårön samt från juniorlägret 1939 upptagen film, som fick ett hjärtligt mottagande och ådrog sig stort intresse särskilt från de unga deltagarnas sida. De få ju ej så ofta framträda på den vita duken. Särskilt lyckad får filmen anses när. det vackra Skansen och dess djur, isbjörnar, bruna björnar, Snövit och elefanten Lunkentus förevisas. Allt som allt kan sägas ha utfallit till största trevnad både för den talrika publiken som ock för de unga arrangörerna, som genom kvällens aftonunderhållning fick visa, dels vad de unga kunna utföra, dels ock få tillfälle att tillföra sin tomma kassa ett gott och för föreningen välkommet ekonomiskt bidrag.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 24 oktober 1940
N:r 247

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *