Simundervisning.

Visby Simsällskap har för avsikt att om tillräckligt antal elever anmäla sig, under vintern och den kommande åren anordna nybörjarkurser i simning å Visby varmbadhus. Drätselkammaren . har välvilligt upplåtit varmbadhuset åt sällskapet ett par kvällar i veckan mot en avgift av 50 öre per person och gång, och bassängen därstädes passar ju alldeles utmärkt för undervisning av nybörjare i simkonsten. Som simlärare kommer badmästare Åke Lindén att tjänstgöra, och han har ju stor erfarenhet dels från sommarens simskolor härstädes, dels från andra platser i Sverige. Elever emottagas från hela Gotland, såväl kvinnliga som manliga. Någon \”gemensamhetsundervisnng\” blir det dock icke, utan är det meningen att damerna skola få en kväll i veckan för sig själva och likaså herrarna. Simkurserna komma att taga sin början omkring 1 februari och hålla på under februari, mars och april med Iektioner en, kväll i veckan. Avslutningen kommer alltså att ske strax före den tid, då man kan börja med friluftsbaden. De, som icke kunna simma, böra därför passa på nu att lära, så, att de äro simkunniga, när badsäsongen börjar på nytt.
Tyvärr kan sällskapet icke göra dessa kurser avgiftsfria, utan ser sig sällskapet tvunget att upptaga en avgift av 10 kr. pr elev för en hel kurs. Dessutom tillkommer ju badavgiften 50 öre per gång. Den sistnämnda är dock bagatellartad, ty ett bad i veckan kostar ju de flesta på sig ändå, och nu blir det ju även litet billigare än vanligt tack vare drätselkammarens tillmötesgående. 10 kr. kan ju förefalla många \”ett dyrt nöje\” för att få lära några enkla simtag, men om man tänker efter, hur mycket glädJe man har av dessa utlagda pengar, när man väl kan simma och röra sig som en liten fisk i vattnet, då måste man säga att det är väl placerade pengar. Ty att kunna simma är inte bara ett nöje, utan många äro de, som haft verklig nytta av simkonsten. Särskilt i sådana tider, som vi f. n. lever i är det en medborgerlig skyldighet att kunna simma och säkerligen äro de otaliga, som genom simkonsten räddat sitt liv, såväl på havet som på svaga isar, tack vare att de kunnat simma. Simkonsten är dessutom för sina utövare en ständig källa till spänst och glädje. Kan Du alltså inte simma, så liir Dig snarast.
Anmälan om deltagande i kurserna kunna göras snarast till badmästare Lindén på varmbadhuset, telefonnummer 30, vilken också lämnar alla övriga upplysningar om kurserna.
Var nu inte blyg för Din nästa, vare sig Du är gammal eller ung, simkonsten blir man f. ö. aldrig för gammal att lära, utan kan Du inte simma, så anmäl Dig till deltagande snarast, och till sommaren kan Du, som de flesta övriga, simma omkring och känna Dig som hemma även i vattnet.
Visby Simsällskap.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Januari 1942
N:r 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *