Klintehamn. Segelflygpropagandan.

Gotlands flygklubb och Segelflygets länskommitté hade till igår afton utlyst ett möte i biograflokalen i Klintehamn för att utröna möjligheterna att samla det flygintresse som ev. finnes i Klintehamn med omnejd i en lokalavdelning av Gotlands flygklubb. Ett 60-tal personer hade infunnit sig när ordföranden i Segelflygets länskommitté vägingenjör Sten G. Ohlsson hälsade de närvarande välkomna och angav ändamålet med sammankomsten. Till ordförande för aftonen utsågs därpå landsfiskal Justus Jakobson.
Kommitténs sekreterare, red. G. Storm, höll därefter ett anförande om segelflygets betydelse såväl för försvaret som för den beredskap även Sverige bör intaga för den efter kriget stundande kommersiella konkurrensen i luften. Det flygintresse svensk ungdom för närvarande hyser bör stödjas och hjälpas till praktiskt arbete och övningar, börjande med modellflyg för att sedan via glidflyg och segelflyg komma över till motorflyget. En flygvan och flygintresserad svensk ungdom är en stor tillgång för landet och det är för att hjälpa den till att omsätta sina önskningar i praktiskt handlande flygklubbarna nu intensifiera sin verksamhet och segelflygets rikskampanj söker samla in medel till samma verksamhet.
Flygklubbens ordförande, arbetschefen P. M. Bengtsson, lämnade därefter en orientering rörande flygklubbens organisation, arbetssätt och möjligheter, varpå gruppchefen Åke Larsson gav några glimtar om hur man bygger modellflyg och glidflyg, om villkoren för deltagande i arbetet och för proven etc. Han demonstrerade också ett modellflygplan. Därefter visades en intressant film om glid-och segelflyg – bilderna voro från de tyska segelflygplatserna Röhn och Wasserkuppe med omgivningar och särdeles vältagna.
Det framgick under kvällens fortsatta förhandlingar att intresse för segelflyget fanns, men man beslöt till en början tillsätta en femmannakommitté, som skall föra lokalavdelningsfrågan vidare varefter avdelningen sedermera kommer att bildas. I denna kommitté utsäges lärare Allan Klofeldt, sammankallande, vägmästare Lars Dahlström, handelsbiträdet Bengt Lundgren, handelsföreståndaren Westberg och verkstadsägare Hjalmar Andersson. Det är att hoppas att intresset kan organiseras så snabbt att modellplansbyggarna hinna få färdigt något plan för deltagande i tävlingarna i Visby i vår.
Till sist tackade arbetschefen Bengtsson för det visade intresset och landsfiskal Jakobson uttalade förhoppningen om goda resultat av de gjorda ansatserna.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 17 februari 1943
N:r 39

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *