Kraftverket har byggt verkstad för elmotorer för 150.000.

I närvaro av ett 30-tal representanter för gotländsk industri, större företag, lantbruk och hantverk invigdes i dag ett större verkstadsbygge, som ASEA och Gotlands kraftverk uppfört på kraftverkets område i Slite för reparation av elektriska motorer. Hela anläggningen beräknas ha kostat 150.000 kronor.
Bland de närvarande såg man även representanter för jordbrukets ekonomiska föreningar, RLF och Gotlands företagarförening. Visby stad var representerad genom stadsfullmäktiges ordförande, riksdagsman Georg Pettersson.
De närvarande välkomnades av kraftverkets chef, direktör Fritz Dehnberg, och därefter demonstrerades anläggningen av ingenjör Torgny Rosvall. Ingenjör Dehnberg nämnde i sitt hälsningstal att han fått iden till denna verkstad redan under kriget, men av olika anledningar har bygget inte kommit i gång förrän de senaste åren. Anledningen är ju att man på Gotland saknat verkstad för reparation av större elektriska motorer, varför det varit mycket tidsödande och även varit ganska dyrbara frakter för att få motorer reparerade på fastlandet.
I denna nya verkstad kan man reparera motorer av olika storlekar upp till 200 hkr. Alla sorters motorer repareras, undantagandes småmotorer i dammsugare och liknande. Bl. a. räknar man med att kunna hjälpa det alltmer elektrifierade gotländska jordbruket, då man även kan ta hand om mjölkmaskinerna.
Den elektriska verkstaden är inrymd i ett nybygge i övre våningen. F. n. har man två specialutbildade elektriska montörer anställda, som varit på utbildning vid ASEA och Storvik i 7 å 8 mån. Om arbetsmöjligheterna skulle visa sig bli större planerar man att ta in lärlingar. Verkstaden är naturligtvis tip top i alla avseenden och är utrustad med de allra modernaste testapparater. När motorerna kommer in undersöks de först, sedan lokaliseras felen på en särskild avdelning, där man också plockar sönder motorn. Denna går sedan till omlindning och sätts därpå ihop igen, varefter, man i ett särskilt rum har en egen lackeringsverkstad, där hela motorn lackeras genom att att man stoppar ner den i en gryta med kallt lack.
I en särskild apparat kan man även testa transformatorer och motorer med högre spänning — ända upp till 100.000 volt. I nedre avdelningen har man den mekaniska verkstaden, som även den är utrustad med mycket moderna maskiner, av vilka dock inte alla kunnat kom-rna fram ännu.
De närvarande tittade även på den stora dieselmotorn, som kraftverket har i reserv ifall någon av pannorna skulle gå sönder. Den är på 2.800 kWh och har en effekt på 4.000 hkr. Motorn, som var den sista och största som Atlas Diesel har gjort, har kostat bortåt 1 milj. kr. Den installerades i december förra året och har använts som reserv. Den skall stå som reserv även sedan elkabeln blivit färdig. Man räknar att driften med elkabeln skall vara igång 1954. Dieselmotorn har en i mycket snabb start. Vid provkörningen i dag visade det sig att man var igång och hade kraft ute över hela Gotland på 3 minuter. Ingenjör Dehnberg räknar med att man under första åren får ganska flitigt bruk av dieselmotorn.
Efter visningen bjöd kraftverket de inbjudna på lunch på hotellet.

Gotlänningen
Tisdagen 5 augusti 1952
Nr 178

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *