Trälastad finsk tremastare strandade i natt vid Sandön.

Kl. 1.45 i natt gick finska tremastaren Eläköön, hemmahörande i Åbo, på grund på östra sidan av Bredsands udde på Gotska Sandön. Vid tillfället rådde svagt regndis. Vindstyrkan är i dag 9-10 meter i sekunden, och sjön är ganska grov. Fartyget, som ligger omkring 300 meter från land, har kört upp ordentligt i sanden och ligger där och hugger. Det är emellertid ännu inte nämnvärt läck, och besättningen är kvar ombord.
Haveristen mäter 320 ton dw och var vid olyckstillfället på väg från Fredrikshamn till Kjöge i Danmark med trälast. Befälhavarens namn är Mattsson. »Eläköön» är en gammal träskuta, som för fyra år sedan delvis byggdes om och försågs med motor.
Från Fårösund gick tidigt i morse minsveparen nr 12 ut för att assistera, och den har på förmiddagen gjort försök att vrida loss det strandade fartyget. Enda resultatet blev emellertid att man bröt av en wire, och några vidare försök att flottaga »Eläköön» kommer ej att göras förrän Neptunbolagets bärgningsångare Hermes, som tillkallats, anländer till strandningsplatsen. »Hermes» har avgått från Stockholm och väntas vara framme vid haveristen vid 21-tiden i kväll. Från Fårösund har även vedettbåten Granat gått ut för att assistera, men de båda kronbåtarna kommer i avvaktan på »Hermes» ankomst nu endast att ligga på vakt för att ingripa om läget skulle bli allvarligare för besättningen. Vid middagstiden i dag ansågs någon egentlig fara för besättningen, som räknar fem man, inte föreligga. Alla var därför också kvar ombord. Däremot hade fyrpersonalen tagit i land styrmannen-redarens fru, som också är med på resan.
Bärgningsarbetet kommer sannolikt att bli mycket besvärligt, helst om vinden skulle öka, då läget är mycket utsatt och »Hermes» knappast torde kunna komma haveristen närmare än ett par hundra meter.

Gotlänningen
Lördagen 16 augusti 1952
Nr 188

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *