\”Eläköön\” kunde inte bärgas men driver kanske av revet.

Det gick inte att bärga »Eläköön», den trälastade tremastaren från Åbo, som natten till lördagen strandade vid Bredsands udde på Sandön, men besättningen kom undan med livet, och det får man vara tacksam för. Vädret blev inte bättre, bara sämre och sämre med kraftig östlig vind och grov sjö, det värsta väder haveristen kunde råka ut för. Fartyget blir sålunda vrak, men det är möjligt att det till sist kastas av revet ut på djupare vatten.
Enligt vad fyrmästare Hörlin på Sandön i dag berättar för Gotlänningen, har haveristen sedan i går kväll åkt iväg 5-600 meter västvart. Den ligger nu djupare, och det är inte omöjligt att den rätt som det är helt driver av revet och sedan håller sig flytande på lasten. I så fall bör det ju bli möjligt att bogsera fartyget i hamn och i varje fall rädda lasten. Såvitt man kan se från fyren, finns ännu en del av däckslasten kvar.
»Eläköön» synes ha stjälpt utåt och ligger nu med förstäven under vatten, men akterspegeln syns ännu mellan sjöarna. Det blåser i dag 18 meter i sekunden, och vinden är nordostlig. Skutans stormast slets av natten till söndagen under bärgningsångaren Hermes försök att dra loss haveristen, och det tycks som om även fockmasten gått av delvis.
Besättningen lämnade på lördagsnatten det illa utsatta fartyget efter att i sju timmar ha slitit vid pumparna, och »Granat» gick sedan in med den till Fårösund. På söndagsmorgonen avbröt man bärgningsförsöken. Skutan hade då grävt ner sig med 60 graders slagsida i sanden, och vädret blev ständigt bara sämre.
Chefen för marinen har pr radio varnat sjöfarande för den drivande däckslasten, som består av bräder. En hel del har nu drivit i land på Fårö, där man är i full färd med att ta hand om vrakgodset — »Gud har välsignat stranden».

P. S.
Haveristen har kastats av revet.
Vid 14-tiden meddelas från Sandön, att »Elääköön» drivit av från grundet och nu är på drift. Det förefaller dock som skutan slagit sönder o. att bottnen står kvar. Den som driver bort är sålunda i huvudsak lasten, och den ser från Sandön ut som en stor hög av bråte. »Hermes» skall nu försöka bärga lasten, innan den skingras av blåsten och sjön.

Gotlänningen
Måndagen 18 augusti 1952
Nr 189

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *