Elektrifieringen av Hogräns kyrka.

Förslaget till elektrisk belysning och uppvärmning i Hogräns kyrka har granskats av riksantikvarien. Enligt förslaget skulle kyrkan i huvudsak belysas med philinearör. Denna form av armatur är i en interiör som Hogräns förkastlig. Ambetet kan därför inte tillstyrka belysningsförslaget utan yrkar att det omarbetas i samråd med kompetent arkitekt, lämpligen arkitekt Ragnar Jonsson, som gjort upp förslaget till kyrkans restaurering.
På grund av kyrkorummets ovanliga bredd torde dei i detta fala bli svårt att ordna en tillfredsställande belysning genom att på vanligt sätt montera kronorna med mignonlampor, särskilt som kronorna är ganska små. Enligt ämbetets mening kan man i detta fall överväga att lösa belysningsfrågan antingen genom att placera lampetter på väggarna eller genom att sätta lampor i ståndare på bänkskärmarna. Sistnämnda mqtod erbjuder uppenbara likheter med det gamla bruket att sätta stearinljus i hål på bänkarnas ryggar och gavlar. Kanske vore det önskvärt att göra ståndarna på sådant sätt att de utan svårighet kan avlägsnas under perioder då artificiell belysning inte behövs.
Ifråga om värmeanläggningen kan ämbetet inte medge uppställning av två kamrörsradiatorer vid västra sidan av bänkkvarteret till höger innanför långhusets södra portal. Dessa radiatorer måste ur utseendesynpunkt bli mycket störande. Att placera, kamflänsradiatorer bakom altarringen kan tilllstyrkas endast under förutsättning att den nuvarande öppna altarringen byts ut mot en sluten. (TT Spec.)

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *