Riksantikvarien om restaureringen av kyrkan i Alva.

Riksantikvarien, som yttrat sig över förslaget till restaurering av Alva kyrka, finner förslaget att förse tornet med hängrännor och stuprännor ur utseendesynpunkt föga tilltalande. Änvbetet vill dock inte motsätta sig förslaget, då det knappast finns annan möjlighet att undvika alltför snabbt återkommande skador på tornmularnas ytbehandling.
Till skydd för vissa delar av tornportalen har föreslagits inläggande av blyplåtar. Denna åtgärd måste kompletteras med konservering av särskilt dåliga partier genom specialist. Förslagsställarens avsikt synes vidare vara, att cementgolvet utan att ändras skall beläggas med kalkstensplattor. Detta synes emellertid komma att vålla svårigheter vid dörrarna. Det kan övervägas om inte flera gravstenar än de i förslaget upptagna kan läggas in. Särskilda placeringsplan bör utarbetas i samråd med landsantikvarien.
Den föreslagna stympningen av predikstolens trappa avstyrkes liksom också flyttningen av predikstolen, om denna inte kan utföras utan att trappan stympas. Partier med ursprunglig puts, som kan vara bevarade i tornrum och kor, bör i största möjliga utsträckning bibehållas. Ämbetet ifrågasätter, om den föreslagna nya bänkinredningen inte bör utformas på ett sätt, som bättre ansluter till kyrklig tradition på Gotland. Utöver de föreslagna åtgärderna anser ämbetet önskvärt, att en ny nummertavla anskaffas att placeras på östra väggen av långhuset norr om triumfbågen och att gammal färg tas fram på väggskåp i absiden.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *