Många trevliga kurser på \”Teknis\”.

Visby stads anstalter för yrkesundervisning börjar, som tidigare framgått av annons, höstterminen på måndag. Som vanligt bjuder »Teknis» på en hel rad nyttiga och intressanta kurser både för yngre och äldre elever.
Lärlingskurserna i handel är avsedda för elever under 18 som fullgjort sin skolplikt och som är anställda eller har för avsikt att söka anställning i affär eller på kontor, berättar skolans t. f. rektor Georg Willig. De får välja bland flera, ämnen och måste delta minst 4 tim. per vecka. En nyhet för året är att man infört särskilda påbyggnadskurser för eleverna i lärlingskurserna i handel. Samtidigt har man slopat den gamla tvååriga kursen i handelslära, vilken med 12 timmars undervisning i veckan visade sig för betungande för eleverna.
De tidigare så populära kurserna för metallarbetare och snickare återkommer liksom även nybörjare- och fortsättningskurser i engelska.
I år har jag funderat på att som bas för fortsättningskursen utnyttja BBC:s programblad »London calling Europe», säger rektor Willig. Eleverna kommer att få gå igenom texterna här på skolan och sedan får de till läxa att lyssna på de engelska utsändningarna i radio. Till ett kommande planerar vi också att ta upp undervisning i tyska.
Många förfrågningar har redan inkommit till kvällskursen i hushållsgöromål, som skall pågå en kväll i veckan under en termin och omfatta både kvinnliga och manliga elever. Kursledare blir skolköks- och lärarinnan Maja Havren, och med tanke på det stora intresse som visats de föregående kurserna gäller det att passa på och anmäla sig i tid om man skall ha någon chans att få vara med på den nyttiga och trevliga kursen.
Det är ännu inte bestämt om husmoderskursen med barnavård kommer att fortsätta. Däremot planeras en demonstrationskurs i barnavård under vårterminen.
Av övriga kurser kan nämnas maskinskrivning, i vilken mottas elever på alal stadier, textning och reklamteckning, skyltnings- och försäljningsövningar samt stenografi.
Moderniseringen av skolans lokaler har fortsatt och i år har fyra lärosalar renoverats. Taken har klätts in med ljudisolerande plattor och väggarna har målats i ljusa färger, allt i avsikt att göra det så trivsamt som möjligt för eleverna. Nu återstår bara en mindre sal innan den behövliga moderniseringen är helt klar. På -grund av den stora lokalbristen kommer folkskolan i år att disponera fyra lärosalar samt läroverket och flickskolan vardera en sal i Tekniska skolan.
Lärlingskurserna är avgiftsfria, deltagare i övriga kurser betalar 33 kr utom i de engelska kurserna, där avgiften är 10 kr. Man vill gärna hålla med rektor Willig om att billigare fritidsnöje än att studera på »Teknis» finns inte. Skolan haF såväl i de teoretiska som i de praktiska ämnena tillgång till duktiga och väl kvalificerade lärare, som ju också har den förmånen att arbeta med elever, som inte kommer av tvång utan av egen fri vilja att verkligen lära sig någonting som de kan ha både nytta och glädje av. Det kan f. ö. vara en behaglig avkoppling för en som sitter på ett kontor eller står i en affär att delta i en hushållskurs eller i en kurs för snickare. Någon åldersbegränsning finns inte, utan alla är lika hjärtligt välkomna. Och till sist ett gott råd: är ni intresserad för någon av kurserna så dröj inte med anmälan, för det är naturligtvis bäst att vara med från början.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *