Helge Kökeritz 50 år.

\"\"

En av våra mest namnkunniga gotlänningar ute i världen, en man vars namn har prima klang i den lärda världen, fyller om söndag 50 år. Det är professorn i engelska vid Yale University, New Haven, Conn., fil. dr Helge Kökeritz.
Han är född i Gaxda, gick i skola i Visby och blev student 1920. Från läroverket gick hans väg direkt till Uppsala, där han inte bara skötte sina akademiska studier med fart och ackuratess utan också hann med att vara lärare vid ett par skolor i staden (i engelska och stenografi), kursförfattare för Hermods m. m. Efter att ha blivit fil. doktor 1932 utnämndes han till docent i engelska vid Uppsala universitet, och 1939 fick han första förslagsrummet till professuren i engelska efter prof. Zachrisson, hans gamle vän och lärare. Det blev emellertid en annan som fick professuren, och redan på hösten samma år for K. till Amerika. Vintern tillbragte han på Bahamaöarna, föreläste sedan vid Wisconsins och Iowas universitet och for därpå till Harvard för att fortsätta arbetet på sin bok om engelska ortnamn. Senare hade han förordnanden som visiting professor och föreläsare vid universiteten i Iowa city och Minneapolis samt blev den förste innehavaren av det svenska lektoratet i Harvard. Efter en föreläsning vid Yaleuniversitetet blev han 1944 – före en hel rad amerikanska forskare – kallad till professuren i engelska vid detta stora världsberömda universitet, och där är han alltjämt. Helge Kökeritz är den enda svensk och icke-anglosaxare som nått denna position.
Det kan tilläggas, att han 1950 avböjde kallelse till professur i Uppsala och förklarade de sakkunniga inkompetenta!
Under sina år i Amerika har prof. Kökeritz varit en förnämlig Sverigepropagandist och hållit otaliga föreläsningar om Sverige runt om i det stora landet. Men först och främst har han givetvis ägnat sig åt sin forskning och sin tjänst som universitetslärare. Han har utgivit en mängd vetenskapliga arbeten från trycket bl. vilka kan nämnas doktorsavhandlingen om Suffolkdialekten, ett arbete om ortnamnen på ön Wight, en stor engelsk språkhistoria och ett engelskt idiomlexikon som getts ut på Yales eget förlag. Han är expert inte bara på engelska ortnamn utan också på Shakespeare och håller f. n., som Gotl. nyligen meddelade, på med ett stort arbete om uttalet på Shakespeares tid. Vidare har han utgivit en amerikansk antologi, This is America, och en lärobok i svenska, Learning Swedish, i fyra delar. Två gånger har han mottagit det förnämliga Guggenheimstipendiet för sina forskningar.
Ett språkforskarfenomen och en utomordentligt energisk och verksam man är han, Helge Kökeritz, och samtidigt samme ungdomligt glade, vänlige och skämtsamme gotlänning som när han en gång traskade på våra gator och var klassens minste men flitigaste och duktigaste pojke. En man som, hedrar det svenska namnet.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *