Polskt avhopp i Burgsvik.

Inkallelseorder var orsak.
Fyra polska fiskare som var på väg med sin trålare till Karlskrona i går morse seglade vilse och fastnade vid Deppo-grundet utanför Näs. Då de fick se det »fria» Gotland beslöt de sig för att hoppa av, och gotländska fiskare som gick ut, lotsade in dem till Burgsvik, varifrån de sedan fördes till landsfiskalen i Hemse.
Landsfiskal Oswald Nordbeck omtalar på Gotlänningens förfrågan att samtliga är i gott förvar. Vid första förhören uppgavs att det var en hotande inkallelseorder som gett upphovet till deras flykt.
Så småningom kommer de att överlämnas till utlänningskommissionen, som har att besluta om de får stanna eller ej. Den fjärde besättningsmannen, en 19-åring, vill dock åka hem och förmodligen är det väl ingenting som hindrar.
Trålaren kom från Rixhöft vid Danzigbukten. Polackerna hade gett sig av hemifrån för att fiska i Östersjön. Att de seglat vilse och hamnat uppe vid Näs kan bero på att befälhavaren inte var med. Han var för tillfället på en navigationskurs, och då passade besättningen förmodligen på att sticka till havs Troligen har planer på flykt smidits redan i hemlandet.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *