Polsk turistångare på besök

med 453 passagerare ombord.
I dag har franska språket varit det mest dominerande på Visbygatorna jämte svenskan. Den stora polska turistångaren Batory (obs, tonvikten på andra stavelsen) kom nämligen programenligt i morse, och dess 453 passagerare, av vilka flertalet tycks vara fransktalande, sprid de sig snabbt i staden, sedan de förts i land.
»Batory» kom närmast från Oslo efter att tidigare ha gått från Le Havre till de norska fjordarna. Från Visby går färden i eftermiddag vidare till Stockholm och sedan till Helsingfors odh Köpenhamn. Så blir det en kort visit i Leith, innan fartyget åter vänder stäven mot utgångspunkten Le Havre.
Det ståtliga fartyget,. som kastade ankar på redden, har inte mindre än 453 passagerare och en besättning på 341 man ombord. För landsättningen av de många passagerarna användes utom »Batorys» egna barkasser bogserångaren Tor samt motorkuttrarna Högklint och Eva, och när passagerarna väl kommit i land förde en rad bussar från turistföreningen omkring dem i staden på en rejäl sightseeing. Naturligtvis strövade främlingarna också omkring på egen hand i staden, och då var det som sagt mest franska språket man hörde. Men utom fransmän lär det vara många spanjorer och italienare ombord, odh även andra nationer är representerade.
»Batory», som är hemmahörande i Gdynia, mäter 14.287 brutto och 9.300 nettoreg.-ton.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *