Nya märkliga fynd har gjorts

ur stenåldersgravar vid Ihre.
För Gotland unika vapen och smycken anträffades i går på stenålders grav fältet vid Ihre i Hangvar, där man förut i år grävt ut en grav som upptäcktes av e n deltagare i frisksportarlägret. Det gamla gravfältet har på sen are tid blivit illa medfaret gerom sandhämtning, och det är i ett lager av bortschaktad jord som man nu gjort fynden, vilka tycks härröra från två gravar.
Under sållning av jorden har man förut mest bara fått fram krukskärvor och flintavslag, tills man i går plötsligt gjorde nya och betydligt mera intressanta fynd. Sålunda hittade man inte mindre än ett 80-tal rörpärlor av ben — en del var 2 cm långa och mycket smala — vilka tydligen utgjort ett stort smycke. Till detta pärlgarnityr har också hört två stora benplattor, som är så gott som hela och ytterst sällsynt förekommande. På Gotland har sådana tidigare hittats vid Västerbjers i Gothem, och man känner endast ett fåtal fynd av den sorten.
En fin benharpun, om också i två delar, kom vidare fram vid undersökningen liksom även delar av fyra skifferpilspetsar — en importvara från Norrland eller möjligen Mellansverige och även den ovanlig för Gotland. En välbevarad stenyxa, bitar av ytterligare en harpun, en pryl av ben samt ett litet knivblad av ben kunde landsantikvarie Greta Arwidsson också föra med sig hem från fyndplatsen.
Ett annat föremål som troligen också hör till gravarna förtjänar att nämnas — ett verktyg av hjorthorn med bred egg, som man av allt att döma använt vid skinnberedning. Sälfångsten var säkerligen ett omfattande näringsfång för dem som bodde vid Ihre på den tiden, ty säl-tänder och sälben finns över hela boplatsen.
Fynden utställes i Fornsalen fr. o. m. i dag. Fyndplatsen har avlysts tills de fornvårdande myndigheterna hunnit slutföra sina undersökningar.

Gotlänningen
Lördagen 23 augusti 1952
Nr 194

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *