Kursavslutning i dag på folkhögskolan.

Sommarkursen vid folkhögskolan i Hemse har i dag haft avslutning. Det var den 65:e sommarkursen i ordningen och den har pågått sedan den 5 maj. Kursen har varit delad på två linjer, en praktisk med åtta ordinarie elever plus en extra samt en teoretisk, ny för året, med sju elever. I statsstipendier har utgått 2.881: 51, landstinget har lämnat 400 kr, och slutligen har två elever, Ingegärd Ahlqvist, Fröjel, och Kerstin Ohlsson, Visby, fått stipendier på 20 kr från skolans elevförbund.
Avslutningsdagen inleddes med en utställning av slöjdalster, varpå följde en lektion i hembygdskunskap under ledning av kand. Paul Norrby. Efter kafferast följde avslutningshögtidligheten, inledd med sång av elever under ledning av fröken Ingrid Thomsson och fru Margit Ansén. Så följde föredrag och uppläsning av uppsatser av eleverna Ingegärd Ahlqvist, Kerstin Ohlsson och Birgit Törnvall samt intagning av nya medlemmar i elevförbundet. Landshövdingskan Anna Nylanders premium i kvinnlig slöjd överlämnades till Margareta Johansson, Hemse, och bokpremier överlämnades till Vivi! anne Nyström, Fole, för flit och framsteg i huslig ekonomi och till Rosa Nilsson, Alva, för flit och framsteg i läsämnen.
Rektor Ansen lämnade så en redogörelse för läsåret och höll ett kort tal till eleverna, varvid han betonade vikten av att man på folkhögskolan ägnar uppmärksamhet åt sådant bildningsarbete, som lär oss att uppskatta konst och litteratur, förstå värdet av forskning och av allt det som vi helt allmänt brukar kalla kultur.
Kursen avslutades därpå med några ord av styrelseledamoten Axel Sundberg, Hemse, och till sist höll pastor S. Segerberg en kort betraktelse.
Elever i sommarkursen har varit:
Praktiska linjen: Elsie Jansson, Hangvar, Eivor Johansson, Väte, Margareta Johansson, Hemse, Britta Jonsson, Hejde, Laila Jönsson, Klintehamn, Ingrid Larsson, Hejde, Vivianne Nyström, Fole, Berit Pettersson, Boge, Stina Larsson, Alva (extra elev).
Teoretiska linjen: Ingegärd Ahlqvist, Fröjel, Stina Georgsson, Hemse, Rut Hammarström, Österbybruk, Karin Jakobsson, Alva, Rosa Nilsson, Alva, Kerstin Ohlsson, Visby, Birgitta Törnvall, Hemse.

Gotlänningen
Lördagen 23 augusti 1952
Nr 194

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *