Dagens Turist

\"\"

kommer från Härnösand och har i två år tjusats av den mångomtalade Ådalen. Han heter Wolfgang Friden och har tidigare varit annonschef på Gotlänningen. För två år sedan lämnade han Visby och tillträdde platsen som annonskonsulent på Västernorrlands Allehanda.
Det som först faller en i ögonen var den underbara naturen runt omkring Härnösand, och man fick en känsla av att bergen växte över huvudet på en, sade dagens turist, som f. ö. har tröttnat på landet i norr och inom kort flyttar till Stockholm för att börja en ny anställning där. Vår turist har varit fast bosatt i elva städer och sett många fler, men trivs bäst i Visby.
Yrkesmäsigt sett har naturligtvis Härnösand en hel del att bjuda på och särskilt iögonfallande är de stora formaten och de många färgerna på annonserna. Sålunda hände det t. ex. en gång att en liten uraffär kostade på en annons i färgtryck på en halv sida — en sak som kanske inte förekommer på så många andra platser.
Det spexigaste inslaget i arbetet tyckte vår turist var ett reportage från Helgum som inte utan fog kan kallas för en av Sveriges mest vidskepliga platser — det var förresten där den välkända Violaaffären utspelades.
När man först kommer till Härnösand lägger man kanske särskilt märke till alla ovårdade och mycket dåligt underhållna träkåkar, som ger stan en speciell prägel. Våren är den vackraste och ljuvligaste årstiden. Då kan man njuta av ett bländande solsken medan snön ännu ligger kvar i ett halvmetertjockt täcke. Sommaren är kort men intensiv och ljus.
Visserligen saknar man kanske Snäckan och Tofta, men Härnösand har i stället en badplats vars like man får leta efter. Den heter Smilingens havsbad och bjuder på fin sandstrand, hävlig skog och klippor som lämpar sik för solbad. Vidare kan badgästerna njuta av musiken från serveringen.
Ja, det finns mycket intressant och vackert i Härnösand, men som sagt — ingenting går upp mot Visby, tyckte vår turist, och häri instämmer naturligtvis …
Turistsnoken.

Gotlänningen
Tisdagen 26 augusti 1952
Nr 196

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *