Restaureringen av Valls kyrka.

Riksantikvarieämbetet har efter granskning på platsen av förslaget till restaurering av Valls kyrka framhållit, att ehuru inte oväsentliga värden vinns om tornets nordportal åter öppnas kan dock en viss tvekan råder om lämpligheten av denna åtgärd. Dess genomförande medför nämligen, att en betydande del av den värdefulla bänkinredningen måste tas bort.
Ifråga om behandlingen av invändiga murytor har efter företagna prov bl. a. föreslagits, att inom vissa delar av kyrkan skall väggar o. valv endast rengöras och omkalkas. De utförda proven syns emellertid ämbetet vara alltför små för att lämpligheten av åtgärden skall kunna bedömas. Enligt ämbetets mening bör man vänta med att avgöra, hur det skall förfaras i detta avseende tills mera omfattande prov gjorts.
Förslaget att placera dopfunten och den på kyrkggården liggande runda hällen väster om mittskeppets kolonn finner ämbetet tilltalande. Ämbetet framhåller dock att den runda hällen torde komma att vålla svårigheter vid begravningar om den inte läggs ned i golvets plan.
Vad beträffar tanken att återföra altarskåpet till kyrkan ansluter sig ämbetet helt till vad arkitekten anfört mot detta. Altarskåpet är utan tvivel i sådant skick, att dess plats bör vara i ett museum.
Utöver vad som nu föreslagits önskar ämbetet framhålla följande åtgärder som nödvändiga eller önskvärda, nämligen att anledningen till de betydande sprickor, som finns i inclusoriets valv klarläggs och undanröjs samt att sprickorna lagas, att skorstenen på långhustaket tas bort i samband med att elektrisk värmeledning anordnas samt att det elektriska ljuset i korets krona bör kunna tändas och släckas separat för att göra det möjligt att i koret endast ha levande belysning, även då det elektriska ljuset är tänt i långhuset.
Arbetena skall utföras under kulturhistorisk kontroll av landsantikvarien i Visby, som därför bör i god tid underrättas av församlingen om tidpunkten för arbetenas påbörjande.

Gotlänningen
Fredagen 29 augusti 1952
Nr 199

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *