Belysningen utanför Norderport måste ändras om?

I skrivelse till drätselkammaren i Visby har riksantikvarieämbetet-förklarat, att det inte anser sig kunna godkänna att belysningsfrågan utanför Norderport löses på tilltänkt sätt.
Den utsikt över ringmuren, vallanläggningarna och havet, som erbjuds från området utanför Norderport, är i sitt slag enastående. Utan tvivel representerar denna utsikt omistliga värden inte bara ur antikvariska synpunkter. Det är av vikt att dessa värden inte minskas eller\’ föröds. Den tilltänkta anordningen med en lykta hängande på en lina, spänd mellan det slags stolpar, som nu är resta på platsen, skulle komma att bli högst störande i miljön och för utsikten. Ämbetet måste därför anhålla, att belysningsfrågan utanför porten löses på annat sätt.
För sin del kan ämbetet gå med på att två vanliga lyktstolpar, var och en uppbärande en lykta, reses på de nuvarande stolparnas plats. Den för miljön särskilt skadliga lyktan på en mellan stolparna spänd lina undvikes då. De nya stolparnas typ bör bestämmas i samråd med landsantikvarien. Den gatunamnsskylt, som nu sitter på en särskild stolpe utanför porten, borde i stället kunna fästas vid en av de nya lyktstolparna.
Mot de längre bort från porten utförda belysningsanordningarna har ämbetet för sin del ingenting att invända.

Gotlänningen
Fredagen 29 augusti 1952
Nr 199

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *