Från allmänheten Knutas gård i Levide.

Undertecknade, Levidebor och grannar till Anders Knutas, Dals, åhörde i lördagens radiodebatt hur Redaktör Arthur Nilsson drog upp hr Knutas gårdsköp i Levide och därvid korn med en del uppgifter, som vi anser icke bör få stå oemotsagda. Den oriktiga beskrivning av förhållandena Redaktör Nilsson gav skulle tydligen ge sken av att hr Knutas gjort ett oförmånligt fastighetsförvärv samtidigt som man söker riva upp opinionen mot det skedda förvärvet.
Hr Nilssons anförande i denna fråga måste betecknas som en grov förvrängning av sanningen och synes oss korrekt endast på en punkt — nämligen uppgiften om fastighetens storlek.
För att vederlägga Hr Nilssons uppgifter i tur och ordning, må nämnas att avståndet till huvudskiftets början är 500 m. Att det sedan är 1600 å 1700 m. till bortre ändan av skiftet är ju en sak som även Hr Nilsson borde kunna fatta, alldenstund skiftet består av 28 tld åker i sammanhängande följd. Kortsidan av skiftet ligger mot allmänna landsvägen och långsidan sträcker sig längs skiftes- och utfartsvägen mot Alskute.
Vad som anfördes om mjölkvägens längd skulle tydligen slå an, men nu var det väl troligen bara en tillfällighet att hr Knutas hade mjölkkorna på en blåluzernvall i nedre änden av skiftet vid tiden för Högerns inspektion av gården. Betesmarkerna äro ju eljest belägna på hemskiftet och där finnes tillräckligt med bete hela somrarna. De flesta av oss här i Levide har mjölkkorna ute i myrarna 4-5 km bort och det är endast några få som är så lyckligt lottade att de ha djuren så nära intill som här är fallet.
Så var det de 15 tld som ligger 5 km från gården. Det är ett myrskifte som förre ägaren förvärvade. Det ligger omedelbart intill allmänna landsvägen till Silte och är lika vällbeläget som varje annat myrskifte här i trakten, således inget märkvärdigt med detta.
Ena skogsskiftet — utskogen — ligger på Lojstahed där även vi andra lantbrukare i trakten har våra utskogar, men hr Knutas har dessutom ett skogsskifte på ca 10 tld beläget i samband med åkerskiftet 600 å 800 m från gården.
Två gånger på de senaste tio åren har gården kastat av sig sin ägare, anförde Redaktör Nilsson i debatten. Även detta bör få stå för Hr Nilssons egen räkning och hans insinuationer härvidlag hade tydligen till \’syfte att utdöma hr Knutas möjligheter att klara sig på gården. Att de förutvarande ägarna frånträtt egendomen är icke beroende på gårdens eller jordens beskaffenhet. Här må nämnas att förste ägaren byggde ny manbyggnad och siste ägaren köpte till här förut omnämnda myrskiftet. Att han bytte yrke tycker vi kan få vara hans ensak och han hade efter försäljningen medel för att inköpa en bostadsfastighet i Stockholmstrakten. Gården har f. ö. gått i arv i tre generationer dessförinnan.
Vi finner det synnerligen olustigt att behöva anföra andras högst privata angelägenheter som här skett, men har ansett det nödvändigt att rätta till det hela på ett tidigt stadium, enär vi fruktar att Högern förbereder en liknande aktion här i Levide som tidigare iscensatts i Ekeby. Detta slag av propaganda vill vi bli förskonade ifrån.
Vi tror tvärtom att det gagnar alla parter om saken blir tillrättalagd och icke minst för vår nye granne, Anders Knutas, som återigen fått ränna gatlopp — inte bara i tidningsspalterna — utan nu även i radiopropagandan, skulle det vara lyckligt om ärendet blev utagerat. Vi har funnit honom alldeles för god för att bli utnyttjad på det sätt som här skett.
Levide den 29 augusti 1952.
Göte Nilsson
Edvin Kahlström
Johannes Norrby
Lennart Pettersson
Waldemar Larsson (f. d. brukare av gården i 40 år)
m. fl., m. fl.

Gotlänningen
Fredagen 29 augusti 1952
Nr 199

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *