Modernt och trevligt ålderdomshem

invigt i Fårösund, kostar 780.000 kr.
Ett ålderdomshem med alla moderna bekvämligheter har under den senaste tiden växt upp i Fårösund, och har nu slutgiltigt blivit klart. Invigningen ägde rum på lördagen och förrättades av socialstyrelsens chef E. Bexelius. Hemmet har kostat 780.000 kr, men att de pengarna är väl placerade märker man så snart man kommer innanför entren.
Hemmet har plats för 34 pensionärer och före invigningen hade redan 18 pensionärer tagit sin nya bostad i besittning. I bottenvåningen finns det förutom pensionärernas rum ett hypermodernt kök, matsal och dagrum. Allting är lika snyggt och ljust och i varje rum finns det radiohögtalare. Personalbostäderna ligger i övre våningen medan källarvåningen inhyser förrådslokaler, tvättstuga, kylrum, renseri samt värmecentral.
Vården av de gamla ombesörjs av föreståndarinnan Karin Nilsson samt tre vårdbiträden och en kokerska. Vårdbiträdena försäkrade att det var trevligt att arbeta på hemmet, för allting var så modernt och snyggt. Det var ingen konst alls att hålla ordning där.
Byggnaden är uppförd av tegel med källarvåningen av betong, och inne i hemmet fäster man sig särskilt vid att korridorerna avbryts av dagrummen, vilket gör att man sluppit de långa sjukhuskorridorerna som annars brukar finnas.
Pensionärerna har egna förrådsrum i källarvåningen och där finns det även hobbyrum för slöjd och vävning. Uppe i bostadsvåningen finns det även möjligheter för de gamla att själva tillaga te eller kaffe i ett särskilt terum, som är avsett att användas av pensionärerna när personalen inte är i tjänst.
På baksidan av byggnaden finns det balkonger och solaltaner. Väggarna mot norr och öster är med tanke på blåsten särskilt förstärkta och golven till hobbyrummen har värmeisolerats extra.

Invigningen
Efter musik av hrr Svante Pettersson och Gösta Andersson höll byggnadskommittens ordförande hr Gute Lindqvist ett hälsningsanförande och erinrade om svårigheter och framgångar under såväl planeringen av bygget som arbetet därmed. Krigsåren hade blivit ett hinder och indelningen av storkommunerna kullkastade också i vis mån byggnadsplanerna. Tal. tackade för donationer av tavlor samt hoppades att man så småningom skulle få ytterligare donationer bl. a. till ett piano och överlämnade slutligen byggnaden till kommunalfullmäktiges representant.
Fullmäktigeordf., landstingsman Arvid Andersson sade i ett tal att många nog tyckt att kostnaderna för bygget varit stora, men i dag dock var nöjda med resultatet. Tal. berörde åldringsvårdens problem och sade även några allvarsord till per sonalen.
För fattigvårdsstyrelsen talade kyrkoadjunkt Erik Percival och därefter höll generaldir. Bexelius ett anförande, vari han framhöll att sociålvården vunnit stora segrar i vår tid. Man hade börjat ta sig an de gamla och sörjt för deras ålderdom vilket sällan eller nästan aldrig var fallet förr i tiden. Generaldirektören uttalade sitt tack för det nya ålddrdomshemmet och hoppades att det skulle fylla sitt ändamål.
Avslutningsvis talade riksdagsman Per Svensson i egenskap av representant för landstinget. Tal. uttryckte sin förhoppning om fortsatt gott samarbete mellan Fårösundskommunen och landstinget.
Förutom nämnda talare sågs vid invigningen fattigvårdskonsulenten Gösta Ahlborg, notarie Eric Rönquist från länsstyrelsen, länets socialvårdsombudsman Widar Grönberg, byggets arkitekt Elisabet EkstamSterner samt kontrollanter, ingenjörerna Gunnar Hörnfelt och Gunnar Mehlhammar

Gotlänningen
Måndagen 8 september 1952
Nr 208

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *