Barnhage i Visby idealiskt tillhåll för småttingar.

Tar man en promenad utanför ringmuren vid Söderport kommer man till en liten plats inhägnad med rött staket och inne på gården mellan lummiga träd skymtar en liten röd stuga med vita knutar. Man kan nästan tro att man har hamnat i sagolandet. På gårdsplanen stojar ett tjugotal småttingar i 2-4-årsåldern och gungorna och gunghästarna är i ständig rörelse, medan de som föredrar stillheten är sysselsatta i sandlådan.
Det är Visby husmodersförening som sedan några år tillbaka har en barnhage där mödrar kan lämna in sina telningar medan de arbetar. Föreståndarinna för barnhagen är fru Gunvor Rosengren och chef för det hela är ordf. i husmodersföreningens lekskoleråd fru Elna Pöpke. Fru Pöpke talade om att barnhagen öppnar tidigt på året, så snart vädret tillåter och antalet barn brukar vara mellan 20 och 30.
Utanför barnhagen kan man läsa på ett anslag att hagen hålles öppen mellan kl. 8.50-12 och 13-16 på vardagar och mellan 8.50-12 på lördagar. Avgiften är endast 50 öre pr barn och gång och pr månad kostar det 12 kr. Barnhagen bedrives nästan helt med ekonomiskt stöd från Visby stad och anslaget brukar vara 1.500 kr om året.
Föreståndarinnan tant Gun sköter ensam barnen och en bättre lekmamma kan man nog inte finna. Om det regnar sitter man inne i lekstugan och lyssnar till sagor.
Lille Roland Angelöw tyckte att valet är nog intressant på sitt sätt, men han föredrog i alla fall sandkaksbakning. Förutom all leksaker ägnar man sig åt ringlekar och sång och idrott står även på programmet. Inom kort går en stor tävling av stapeln. Det är lekhagsmästerskapet i löpning staket till staket och man kan säkert vänta sig många spännande heat.
Barnhagen ifråga är den enda i sitt slag i Visby och det är tråkigt för en bättre inrättning kan man väl knappast tänka sig. Där kan en moder lugnt lämna in sitt barn och i priset ingår också en olycksfallsförsäkring.
Conn.

Gotlänningen
Tisdagen 9 september 1952
Nr 208

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *