Exporten af skogsruss till Amerika.

Norrköpings Tidningar skrifver i ett af de senaste numren:
Gotlands ponnystuteri i Othems socken mellan Tingstäde och Slite på Gotland öfvertogs iseptember i fjol af löjtnant Brik Bonthron, hvilken ett 20-tal år vistats i Amerika och där gjort sig förtrogen med hästafvelm. Han exporterade shart på försök fyra Gotlandsruss till Amerika, där de visade sig mycket begärliga, hvarför han nu är betänkt på att i höst öfversända ej blott ett större antal russar utan äfven ridhästar, hvilka sedan Olympiska spelen ha godt angeende i Amerika. I stuteriet, där nu finnes en stam af 385 fölstom och 7 hingstar, uppfödas hufvudsakligen lyxhästar, kostande i medeltal 400 kr., men genom att af gotländska landitbrukare uppköpa russ, ämnar hr B. söka uppmuntra den gotländska hästafveln, hvilken förut var på väg att öfvergifva russen. Dessa äro dock väl ägnade att kunna upptaga konkurrensen med de. islandshästar som under de senaste tre åren i stort antal importerats till Sverige. Russen äro nämligen både härdiga, lättfödda och ???ka, så att de t. ex. för småbrukare äro lika lämpliga som islandshästar. De blifva ända till 140 cm.
höga öfver manken och äfren: i fråga om pris kunna de täfta med islandshästarna. Om de äro något dyrare — de kosta omkring 850 kr. i Visby — så äro de också inkörda och i sin bästa ålder: 47 år.
Som bevis på deras seghet kan omtalag, att i stuteriet för ett par år sedan slaktades ett sto, som nått den ansenliga åldern af 42 år, och i fjol ett annat sto, som var 382 år gammalt och haft ej mindre än 27 föl.
Löjtnant Bonthron vistas for närvarande här i staden, medförande fyra vackra Gotlandsruss, hvilka äro sålda till en gård i Skåne och skola afsändas dit endera dagen. De äro nu uppgtälda i Norrköpinge handels- och utfodringsstallar i Borgs villastad, där intresserade kunna taga dem i betraktande.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Maj 1913
N:r 100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *