Fullmäktige på \”sight-seeing\”

I lördags samlades fullmäktiges ledamöter vid Roma, bygdegård för att före dagens sammanträde göra en studieresa till en del skolor och andra platser, som för närvarande utgör de aktuella problemen i kommunen.
Först besöktes , Vängeskolorna, där lokaliteterna underkastades en närmare granskning. Ledamöterna ville skaffa sig en uppfattning om i vilken omfattning den gamla skolan kunde vara värd en ombyggnad. Nästa uppehåll gjordes vid Buttle skola, där ombyggnad är planerad. ) På Kräklingbo skola togs även som\’ hastigast en titt, fast denna inte hör till aktualiteterna för dagen. Nästa mål var Sysne fiskeläge i Gammelgarn. Utövarna av fiskerinäringen därstädes planerar byggande av hamnanläggning och har begärt kommunens borgen på lån för ändamålet. I gillesstugan på Katthamra nyrestaurerade gård tog man igen sig en stund och stärkte sig med kaffe. Före återresan till Roma besågs Östergarns skola, för att se hur kommunens slantar där kommit till användning. Och si, man fann verket gott.
Den stora frågan för dagen var ombyggnaden av Vänge skola. Olika meningar gjorde sig mycket markant gällande. Kommunalnämnden hade föreslagit lokalbehovets omprövning hos skolöverstyrelsen för förläggande av de lokaliteter, som enligt befintliga ritningar och förslag skall inrymmas i den gamla skolan, i samma byggnadskropp som den planerade nybyggnaden samt att denna nybyggnad eventuellt skall byggas i anslutning till den befintli-\’ ga skolan vid kyrkan. Bifall till detta förslag yrkades av hrr E. Svensson och E. Larsson. Folkskolestyrelsen hade för sin del föreslagit att nybyggnaden skulle komma till stånd enligt föreliggande förslag samt rekommenderat att ombyggnad av den gamla skolan skulle ske på ett mera provisoriskt sätt för en kostnad av högst 60.000 kronor. Hr J. Herlitz yrkade att nybyggnaden skulle komma till stånd snarast, men att ombyggnaden skulle ställass på framtiden.
En del talare gjorde gällande att Vänge gamla skola hade en skönhet och ett kulturvärde som var vill värt att vårda, medan en annan ansåg att allt som borde kostas på den var en laddning dynamit i varje hörn.
Med omröstning beslutade fullmäktige i enlighet med hr Herlitz förslag.
En ombyggnad av Buttle skola för en beräknad kostnad av kr 21.660 gick till beslut utan diskussion. Det upplystes att Buttle primärkommun överlämnat överskottsmedel som till, större delen täcker beloppet.

Tilläggsanslag.
Polisväsendet hade i årets stat beräknats dra en kostnad av 21.850 kr, men enligt polisdistriktets nu föreliggande stat skulle kostnaden i stället komma att belöpa sig till kr 37.677: 20, varför kommunalnämnden hemställde om ett tilläggsanslag med 16.000 kr för ändamålet, vilket godkändes av fullmäktige.
Till Roma bastu, vilken äges av kommunen, anslogs 500 kr.
Till avlöning av personal vid barnbespisningarna lämnades ett tilläggsanslag med kr 6.000, varav kr 2.000 som semesterlöner.

Primärkommunernas skulder.
I en primärkommun hade skolrådet funnit för gott att under år 1948 uppta ett lån i socknens sparbank för täckande av löpande utgifter. Lånet var upptaget som privat sådant och hade beslut i kyrkostämman ej fattats i vederbörlig ordning. Någon amortering på lånet hade ej heller förekommit under de följan, de åren, och skulden eller underskottet som presenterats för storkommunen var 10.500 kr. Kommunalnämnden hade föreslagit att lånet hos Kräklingbo sparbank skulle. inlösas med överskottsmedel från de andra primärkommunerna. Flera talare yrkade avslag med motivering att man genom en sådan inbetalning gör skattebetalarna i övriga primärkommuner orätt. Det upplystes att reglering av skulden torde vara ofrånkomlig, men att yrkande om straffbeskattning givetvis kan ifrågakomma och att sådant yrkande kan väckas av en var medlem av förutvarande primärkommun.
Fullmäktige beslöt i enlighet med kommunalnämdens förslag.

Gotlänningen
Onsdagen 10 september 1952
Nr 209

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *