GULDFEBER

\"\"
\"\"
Från guldfeberns dagar. Städerna närmast fyndorterna översvämmådes av folk som utrustade sig för äventyrliga strapatser i ödemarkerna

För ganska precis 100 år sedan gick ett rykte ut över världen, att man i Australien funnit guld i mängder. Och så blev det rusning till denna avlägsna världsdel. Det som verkade mest facinerande och fantasieggande var de stora guldklimpar, som påträffades slag i slag under guldfeberns första år. Början gjordes 1852 med Mas comb nugget\”, på över 10 kg. Året därpå hittades \”Sara Sands nugget\”, som vägde sina modiga 50 kg. så följde \”Blanche Barcly\” med 53 kg. och på sommaren 1858 \” Weleome nugget\” om nära 70 kg. Det största fyndet gjordes dock ett tiotal år senare, då en guldklimp som hade döpts till \”Welcome stranger\” visade sig väga 85,6 kg. Det var den största guldklimp som någonsin funnits!
Allt som allt har man från 1852 och fram till det förra världskriget ur Australiens jord utvunnit för omkring 10 miljarder kronor guld!
En sak är särdeles märklig med guldfyndigheterna i Australien. De gjordes ofta i mer eller mindre tättbebyggda trakter.
Det är onekligen ett tragiskt öde, att den, som fann den första guldklimpen i Australiens jord, fick böta med ett hårt straff. Det var en deporterad. Domaren sade: \”Det är uppenbart att ni stulit guldsmycken och smält ned dem, och nu söker ni inbilla oss, att ni funnit guld\” Det var i slutet av 1700-talet.
När den första stora \”guldrushen\” år 1848 drev tusentals lycksökare till Kalifornien, lämnade nära fem tusen män sina hem i Australien för att söka lycka i det nya guldlandet. En av dam smeden E. Hargraves, blev den som gav upphov till sitt eget lands guldåder. Någon tur som guldgrävare hade han inte i Kalifornien. Men när han vandrade kring vaskfälten, hade han kommit underfund med att det måste finnas guld även i hans hembygd. Lika fattig men betydligt klokare återvände h¥n tillb ka till sin hemby, och några veckor senare skrev han till regeringen i Sidney och erbjöd sig att mot en hederlig ersättning sälja sin nyfunna guldfyndighet. Regeringen hade visserligen tidigare f.tt ett dyligt anbud, som visade sig vara bluff, men man svarade honom hövligt, att man var villig att låta undersöka förekomsten. I slutet av maj 1851 öppnades på den av smeden anvisade platsen Australiens första guldfält.
Märkligt nog blev Hargraves aldrig själv guldgrävare. Han hade fått nog av yrket i Kalifornien, och nöjde sig med den nationalbelöning av 180.000 kr. samt domänfogdes tjänst, som regeringen gav honom.

Gotlänningen
Onsdagen 10 september 1952
Nr 209

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *