Ung gotlänning på stöldturné

greps i Handen av polisen.
En 22-årig gotlänning från Levide, numera skriven i Stockholmstrakten, har varit den drivande kraften bakom två stöldturnéer i Mellansverige under eftersommaren. I lördags satte polisen stopp för verksamheten, gotlänningen och hans kumpan greps vid en vägspärr i Handen.
Där hade de låtit tala om sig främst genom en dynamitkupp i Gustafs natten till i fredags. De hade tagit sig in på verkstadskontoret till en bilverkstad, där de sprängt kassaskåpet. Kassaskåpet innehöll dock inte mer än omkring 10 kr. Sprängningen hade utförts mycket skickligt. Laddningen hade varit rätt doserad och anbringad.
Att dynamitarderna blev fast denna gång beredde på en slumpen var en sen nattvandrare i Avesta, som satte polisen på spåret. Under fredagsnatten, då dynamitarderna hann med även ett inbrott i en verkstad i Avesta samt två bilstölder, lade den nattlige flanören märke till en bil som han av en nyck antecknade numret på. När han sedan fick höra talas om dynamitinbrotten lämnade han polisen numret o. det visade sig snart att bilen var stulen. När bilen hejdades av polisspärren i Handen satt dynamitarderna i den.

Flera kupper i augusti.
Efter att ihärdigt ha nekat vid förhören i Stora Tuna, dit kumpanerna förts och anhållits, började gotlänningen på tisdagen mjukna och erkände flera brott som han gjort sig skyldig till i slutet av augusti, då tillsammans med en annan kumpan, en bekant från hans tid på ungdomsfängelse. Bl. a. hade han natten mellan den 19 och 20 augusti gjort inbrott i samma verkstad i Gustafs som i förra veckan. Vid det tillfället hade han brutit upp två bilar, stulit 80 liter bensin och tömt kassan på pengar. Till Dalarna hade de båda kumpanerna kommit i en stulen bil och sedan de efter att ha smitit förbi en polisspärr tvingats överge denna, hade de bl. a. stulit en annan bil i Falun och tagit vägen till Gävle och låtit sin färdriktning utmärkas av bilstölder och inbrott.
Gotlänningen och hans kumpan kommer nu att begäras häktade.

Gotlänningen
Onsdagen 10 september 1952
Nr 209

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *