På inspektionsfärd med stadens fäder.

Drätselkammarens sedvanliga inspektionsutfärd i går gynnades av vackert väder och bjöd på en hel del intressanta studieobjekt och projekt. Färden företogs med en SJ-buss och först gjorde man en sväng bortåt Spe cksrum, där en ny transformatorstation håller på att uppföras mitt emot Wistmarks affär för en kostnad av 50.000 kr.
Elverkschefen, ing. Larsson, meddelade att bygget utgör första etappen i ett utbyggnadsprogram, som kommer att pågå under flera år framåt och beräknas kosta 500.000 kr. Största delen avser kabelarbeten. Även vid Wallers plats kommer en ny transformatorstation att uppföras, då den nuvarande är alldeles för liten. Kostnaden beräknas till 60.000 kronor.
Under den fortsatta färden fick man bl. a. veta att byggnadschefen för iståndsättning (hårdgöring och beläggning) av Bredgatan, Kindbergs plats, Vårdklockegatan, Klockgränd, S:t Mikaelsgränd och Berggränd i 1953 års statförslag begär 38.000 kr. Vidare begäres för iståndsättande av Södra Byrummet, Byrumsgatan, Silosgatan och Sören Norrbysgatan med rännstenar och kantsten 82.500 kr, för sänkning av kloakledning i Järnvägsgatan för Gråboområdet skull delanslag med 250.000 kr och för beläggning av Järnvägsgatan- mellan Äggcentralen och Lännavägen 28.000 kr.
Södra Hansegatan, Skolportsgatan och Nygatan har belagts med tjärdränkt makadam, en bra och billig beläggning – den kostar ett par kronor pr meter – för sammanlagt 50.000 kr.
Västerhejdevägen, vars iordningställande påbörjades 1949, är nu klar och det är endast stensättning för c:a 16.000 kr för stridsvagnsöverfart som återstår. Terrassering för körbana för statsbidragsberättigad kostnad av 300.000 kr har utförts och asfaltsbeläggning för 150.000 samt stensättning för 75.000 kr. Statsbidrag kommer att erhållas till del av annuiteterna och underhållet.
Det nya kreatursstallet på hamnen har kostat 135.000 kr. Över stallet har inretts moderna och trevliga personalrum för de anställda vid hamnen.

Permanent bad brygga.
Sedan deltagarna tagit lokaliteterna i närmare betraktande fortsatte man till Kallbadhuset. Det nyuppförda planket, som även skall tjäna som vindskydd, blev föremål för en del kritik då man ansåg det vara väl högt. Vidare diskuterade man ett önskemål om att få en permanent badbrygga av betong samtidigt skulle utgöra vågskydd. Kostnaden uppskattas till 25.000 kr. Från flera håll framhölls önskvärdheten av att man vid planeringen av bryggan tar hänsyn till simundervisningens behov.
Innan vi lämnar hamnen kan det vara på sin plats att omtala att asfaltsbeläggning och omsättning av storgatsten å Holmens västra kaj pågår. Kostnad: 15.000 kr. Byggnadstillstånd har erhållits för del av ombyggnad av Norra vågbrytarens tråkaj. Hela projektet har kostnadsberäknats till 800.000 kr och den aktuella delen till 200.000 kr.

Spritrestaurang i Almedalen?
Man tittade sedan på Almedalen, där schaktnings- och planeringsarbeten utförts för 85.000 kr. Drätselkammarens ordf., hr K. G. Nilsson meddelade att stadsfullmäktige inom den närmaste tiden måste ta ställning till om staden skall bygga en spritrestaurang i Almedalen. Dir. Larsson har nämligen gjort förfrågan om hur man tänker göra. Beslutar staden att bygga, avstår han från att uppföra en ny restaurang på Paviljongsplanen.
I fortsättningen gjordes ett besök på det obebyggda området av kv. Gösen ovanför Snäckgärdsvägen, varvid man diskuterade ett förslag att bebygga de fyra södra tomterna med ett s. k. kedjehus och den femte inred ett enfamiljshus. En del ansåg att det mest stilenliga skulle vara villabebyggelse liknande den som finns på den övriga delen av kvarteret i stället för ett långt radhus som det inte förut finns någon motsvarighet till i staden och skulle förstöra utsikten mot havet för de villaägare som har sina tomter o redelbart öster om »långhuset». Det är självklart att dessa villaägare inte är så värst förtjusta över den nya bebyggelsen, i all synnerhet som de tidigare blivit nekade att köpa dessa tomter, under motivering att de inte fick bebyggas. Att det sedan inte går att ordna någon tillfart till dessa nya tomter är ytterligare ett motiv för att inte bebygga dem.

Gustafsvik – vackert fritidsområde.
I Den nyinköpta egendomen Gustafsvik, som ju är avsedd som fritidsområde, visade sig vara mycket naturskönt. Området, som omfattar 12 tunnland och en villabyggnad i gott stånd, har kostat 100.000 kr. Hur verksamheten skall läggas upp har ännu inte bestämts, men skulle det vara otänkbart att man förlade en folkpark dit eller åtminstone ordnade med någon slags servering därute? På så sätt skulle Gustafsvik kunna bli ett trevligt utflyktsmål även under vintertid. Under besöket i går bjöds deltagarna på kaffe från Nunnan, och det behöver väl inte sägas att det smakade förträffligt i den soliga septembereftermiddagen.

229 lägenheter på Norrområdet.
På S:t Göransgatan, som kommer att byggas om så snart medel därtill erhålles, och på Norderväg, som ombyggts och försetts med beläggning samt gatubelysning för 180.000 kr, gick sedan färden till Norrområdet. I kv. Delfinen håller man på att bygga en rad bostadshus och i kv. Draken pågår sprängning av grunder. Bostadshus är även projekterade på den två övriga kvarteren Castor och Lyran. Det blir sammanlagt 229 lägenheter och årshyran för 1 rum och kokvrå kommer att hålla sig omkring 900 kr, för 2 rum och kök 1.900 och för 3 rum och kök 2.400 kr. Det kan vidare nämnas, att man i går med hjälp av en grävmaskin började grävningen av kabeldiken. Genom att utföra grävningen på maskinell väg spar man 1 kr. pr meter.
Till sist tittade man på Broväg, vars beläggning gått på 130.000 kr; ombyggnaden av den yttre delen pågår och beräknas kosta 76.000 kr, och på det föreslagna området på Skogsholms kronopark för den nya avstjälpningsplatsen, som visserligen ligger litet långt bort men f. ö. anses vara mycket lämplig. Även den nya parkeringsplatsen på österväg, som kostat 25.000 kr, besågs innan man återvände till rådhuset, där hr K. G. Nilsson tackåde för intresset och uttalade förhoppningen att färden skulle ha gett ledamöterna stadsfullmäktige en god inblick i de frågor som efter hand kommer upp till behandling och beslut.

Gotlänningen
Lördagen 13 september 1952
Nr 212

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *