Bortalagens dag i klass I-fotbollen.

Othem åter på marsch mot serieloppen.
Mötet mellan de bada topplagen, AIK och Roma, på Gutavallen blev en fartfylld och trevlig uppgö relse som slutade oavgjord. Omgångens största segersiffror blev det på Gullbjerge – Stenkyrkas idrottsplats – där Othem slog hemmalaget med 5-0. 1 de övriga matcherna blev det också bortasegrar, vilket väl var ungefär efter tipsen. Redan om söndag blir det en ny stormatch, då Othem tar emot ledande AIK.

Oavgjord höstfinal
När fyra minuter återstod av matchen AIK-Roma på Gutavallen räddade Sune Juteskogena poängen till Visbylaget. Ställningen hade länge varit 1-1, då det kom en hård boll, som hade gått in alldeles under. ribban, men Sune hoppade upp i ett riktigt tigersprång och knockade bort bollen. Slutställningen blev alltså 1-1 i höstens första seriefinal.
Nu hade det inte varit orättvist om Roma hade vunnit matchen, man hade faktiskt de flesta farligheterna, men framför mål grötade det ofta till sig, så att något riktigt skjutläge uppstod aldrig. En annan sak, som också kunde ha fällt utslaget i Romafavör var konditionen. Romaspelarna såg ut att orka hur mycket som helst, men man fick ut förvånansvärt lite av allt slit. Det skulle kanske vara orätt att från i hålla någon särskild spelare, men ett liter plus vill man ge till bröderna Karlsson i försvaret. Både Ivan och Tage är brytsäkra och resoluta och Gösta i målet axlar Nisse Holmbergs mantel bra. En sak vill man dock att Roma skall träna lite bättre och det är passningarna, det var en kolossal felprocent i går.
Frågan är om inte AIK förfogar över de två bästa ytterhalvorna på Gotland just nu – vårt stockholmsserielag inberäknat. Både Svennefelt och Magnusson är ju goda tekniker och kedjan får många fina saker, som man faktiskt borde förvalta bättre. Båda två är också bra skyttar och är inte rädda för att dra på ett skott från långt håll. En center vill man ju skall vara en pigg och vaken spelare som försöker på varje chans hur liten den än är. Man fick se motsatsen i går, »Belle» Andersson var det tamaste man sett i ett par bollskor på mycket länge. Visa lite framåtanda »Belle», du kan om M vill!
Målen gjordes för AIK av »Kajan» Almlöf och för Roma av Knut Lyander. Ställningen i halvtid var 1-1 och »Påven» Blomberg dömde den justa matchen.
Rune.

Othems rutin
fällde utslaget i matchen mot nykomlingarna Stenkyrka; efter en jämn början kunde dock inte Stenkyrkaförsvaret hålla emot utan Othemsforwards forcerade in fem mål och vann matchen med 5-0. Centern, Jakobsson, gjorde två mål och hade chansen till hat-tric, men han placerade en straffspark rakt på målvakten. De andra Othemsmålen gjordes av Nisse Engström, Magnus Ström och Kurt Persson. Den senare är förresten kommen direkt från juniorlaget och han blir nog en fin kugge i anfallskvintetten vad det lider. I Othem var som vanligt vänstervingen, Ström-Engström, bra och i försvaret håller ännu Henna Karlsson stilen.

Det var nära
att Slite skulle ta sin första poäng i årets serie vid matchen mot Fardhem – man hade ledningen med 2-0 ett tag – men Fardhems tyngd och med förra söndagens nederlag i friskt minne spurtade man på och vann med 5-3.
Det var Slites hy, Fransson, som inledde med ett par smarta mål, men 16-årige debutanten Evert Gahm gav Fardhem första målet genom ett hårt skott som ändrade riktningen på en Sliteförsvarare. Henry Lundahl ökade igen, men Joel Hallgren gjorde tvåan för Fardhem och ställningen blev 3-2 i halvtid.
I-andra halvlek var det mest Fardhem och de vände också resultatet genom tre mål av C. E. Jakobsson, Joel Hallgren och Sture Lindgren. Fardhem var inte fullt ordinarie för dagen, men det räckte som synes ändå. Lagledaren, Hasse Pettersson, hoppas att man skall få tillbaka Arne Gahm – han har spelat för Fårösund nu en tid – och det lär väl bli en prima förstärkning.

Seger på straff
fick Vänge på Hansavallen mot Havdhem, men det var inte oförtjänt. Vänge stod nämligen för det bästa spelet och segersiffrorna kunde t.o.m. varit större. Försvaren i de båda lagen var de bästa och de slog också ifrån sig bra. Vänge tog ledningen efter sju min. genom sin \’vy. Arne Larsson och det får Havdhemsmålvakten ta skulden på sig. 0-1 blev också halvtidsresultatet. Vänge fick tillfälle tio min. in på andra halvlek att öka ledningen – man fick nämligen straff – och säkre exekutorn Rolf Lawergren missade inte tillfället. K. E. Karlsson gav Havdhem dess tröstmål och det hela slutade alltså med 2-1 för bortalaget.
Publiken uppgick till inte mindre än 300 personer och matchen dömdes av Bengt Hammarström.

Gotlänningen
Måndagen 15 september 1952
Nr 213

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *