Östergarns skola i ny gestalt

Ombyggnad och renovering för 120.000.

\"\"
Så här ser skolan i Östergarn nu ut.

Östergarns skola står nu i det närmaste färdig efter en genomgripande ombyggnad och renovering. De gamla utrymmena har till viss del ändrats om och nu blivit ändamålsenliga lokaler för olika behov, t.ex. för materiel etc. Skolan har fått ett tip top kök och dito lokaler för barnbespisningen och vidare har man byggt till en del i husets sydöstra del varigen om man fått en ny flott skolsal för folkskolans båda klasser.
Östergarn har B 1-form och här läser alltså endast femte och sjätte klasserna medan tredje och fjärde klasserna läser i Gammelgarn. Det blir följaktligen en inte ringa skolbarnstrafik mellan de båda socknarna som man måste ombesörja.
Den ursprungliga byggnaden — skolan uppfördes 1896. Huset hade ritats av Herman Hägg, en broder till Jacob Hägg. Herman Hägg hade mycket vistats i England och här har man förklaringen till den engelska stil som huset uppfördes dhrcgetao som huset är uppfört i — tornet på husets framsida är ju ett karakteristicum härvidlag.

Ultramodernt kök.
Ombyggnadsarbetena startade i juli i fjol och har kostat 120.000 kr. Skolan togs i bruk när höstterminen började men ännu återstår en del kompletterande arbeten. Allra stoltast är man över det förnämliga köket, där nu husmor kan glädja sig åt en ultramodern elspis bl.a. Lokalerna för barnbespisningen är ljusa och trevliga. Samma är förresten. förhållandet med alla rummen i skolan. I skolans östra del ligger vakt-mästarebostaden som t.v. används som bostad åt småskollärarinnan. Nya lärarbostäder skall så småningom byggas där prästgårdsladugården nu ligger.

Snart oljeeldning.
Även vad beträffar källarutrymmena har man ordnat det bra. Centralvärme finns redan men meningen är nu att så fort sig göra låter istallera oljeeldning. I framtidsplanerna ingår också att ordna bättre lekplats för barnen — som det nu är har de inte så stora utrymmen att röra sig på på rasterna.
Exteriören har blivit något förändrad, bl.a. genom att huvudingången gjorts större och modernare. Synd bara, tycker ortsbefolkningen att de änglar som satts upp som symboler för skyddet måst tas ner. Men det skolans »valspråk» som tidigare mötte en besökare och som utförts av smeden Johan Montelius (som f. ö. gjort grindarna till Bromma flygplats) finns alltjämt kvar. Där heter det mycket vist för disciplarna och för andra också förresten: »Min son! Älska undervisning alltifrån ungdomen så skall du vishet finna intill ålderdomen.» Crick.

Gotlänningen
Fredagen 19 september 1952
Nr 217

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *