Restaurering av Lärbro kyrka.

I raden av de gotländska kyrkor, som på senare tid restaurerats, kommer nu också Lärbro kyrka. Tanken på en större reparation var uppe redan 1939, men så kom kriget emellan och sedan har det varit segslitna problem beträffande framförallt kyrkans stödmurar och det definitiva ordnandet av tomrummet som gjort att tiden förhalats. Församlingen ville ta bort de fula stödmurarna, då de enligt expertisen icke längre hade någon funktion att fylla, utom att förfula, men myndigheterna var inte beredda att ta den risken tillsvidare. Likaså önskade man placera den tilltänkta nya orgeln i tomrummet, men även detta kom att bereda en del bryderier och nu har kungl. byggnadsstyrelsen och kyrkorådet enats om att helt frilägga detta vackra rum, som väl är tänkt som ett kapell helgat åt S:t Olof, kyrkans skyddshelgon och den som kristnade Gotland. En ny orgel kommer att placeras i långhusets nordvästra hörn. Byggnadstillstånd har nu givits och till entreprenör för arbetetmed inre restawrering har antagits firman Gardell och Hammarström, Visby.
Denna omdaning innebär som ovan sagts friläggande av det egenartade 8-kantiga tomrummet, dit man sedan tänker som ett löst inventarium placera den äldre orgeln från 1819 och som en gång i tiden fyllde sin kyrkomusikaliska uppgift i Karlskrona Heliga Trefaldighetskyrka, innan den köptes till Lärbro. Orgeln är alltså årsbarn med den Wallinska psalmboken och har en del verkligt förnämliga kyrkostämmor, men är tekniskt så ålderdomlig och försliten att en ombyggnad icke anses vara möjlig för att fylla kravet på ett någorlunda fullgott orgelverk i denna relativt stora kyrka. Orgelbyggare Lindegren i Göteborg skall nu leverera en helt ny orgel till ett pris av ca 35.000 kr och den gamla orgeln skall bli en antikvitet bland andra i kyrkorummet. Bänkarna kommer att byggas om till lite mera bekvämlighet och den äldre dekoren skall framtagas och kompletteras. Predikstolen kommer också att renoveras och återfå sitt gamla utseende utan påmålningar av främmande art.
I gamla pannrummet inrättas central för kyrkans el. belysning och el. uppvärmning och utrymme finns ändå för skrudskåp och dyl. Förslaget till elektrifiering av kyrkan är ännu icke klart, men i dagarna besöker antikvarie Born och dr Greta Arwidsson kyrkan för att taga del av föreliggande preliminära försigår, upprättat av L . Träffs konstruktionsbyrå i Visby.
Den gamla korbänken, som stått defekt nere under orgelläktaren kommer att renoveras och få sin plats i koret och skranket kring altaret blir förmodligen heltäckt. Kyrkans långhus gömmer under sin puts äldre målningar och även dessa skola nu framtagas och på nytt få vara till prydnad och uppbyggelse. Vi kunna förmoda att församlingen med en viss spänning ser framemot den tid, då det skall blottas vad som kan gömma sig under den halvtum-tjocka kalkputsen, vilket i sitt nuvarande skick ger ett mycket kallt och livlöst intryck.
Kyrkorådet överväger även att förse de båda klockorna med elektrisk ringning och då skulle Lärbro kyrka bli den andra på Gotland som har elektrisk ringmaskin. Visby domkyrkoklockor ringas tidigare med en s. k. Concordia anläggning från Bergholtz klockgjuteri i Stockholm.
Redan 1946 pålades nytt tak på kyrkan och putsades densamma om helt utvändigt, något senare försågs den med åskledare, allitsammans till en kostnad av ca 30.000 kr. Kan församlingen nu genomföra även denna inre omdaning utan att behöva låna något nämnvärt belopp, så kan det ju sägas att den nu levande produktiva generationen i Lärbro har utfört ett mycket vackert verk för att bevara arvet från fäderna, arvet av en gammal förnäm kyrka.

Gotlänningen
Måndagen 22 september 1952
Nr 219

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *