Storinvasion till stortorgdagen i Hemse.
Sudrets största dag har 75-årig tradition.
Två dagar om året är det extra festligt i Hemse, och det är stortorgdagen i oktober och sjätte juni. I morgon är det åter stortorgdag och man kan vänta sig storinvasion av folk, inte bara från Sudret utan även från norra Gotland kommer man resande till Sudermetropolen. Torgdagarna på andra platser börjar annars försvinna mer och mer, de har ju inte helger samma berättigande nu som förr, men i Hemse märks ännu inte någon avmattning.
Omkring 1878 började man. med stortorgdagarna i Hemse berättar kand. Paul Norrby, som ju känner till det mesta om Hemses historia. Ursprungligen så hölls Sudrets största marknad i Grötlingbo, men myndigheterna beslöt att en stortorgdag även skulle förläggas till Hemse på grund av att järnvägen slutade där. Så småningom växte Hemsemarknaden ut, medan den blev mindre och mindre i Grötlingbo. I början på 1940-talet slöt man alldeles i Grötlingbo.
Förr i världen hölls torgdag en gång i månaden, men det upphörde omkring mitten av 1930-talet. Dessa månadstorgdagar märkte Man dock inte av så mycket, men stortorg-dagen, den längtade man till som man längtar julafton, säger hr Norrby till sist.
Förr var det riktig karusell.
En som mycket väl minns hur det var på torgdagarna förr är skomakare Karl Laugren och han kan också berätta om hur folk kom i långa karavaner redan vid sextiden på morgonen och sedan höll torgdagen på ända till sena kvällen, men då var det mest ungdomarna som var i farten förstås.
Förr då var det en riktig karusell med i tivolit och inte sådana slänggungor som nu. Då var också tivolit uppställt en lördag o. söndag före marknaden, så att ungdomen kunde få roa sig. Något riktigt storslagsmål, som ju annars är vanligt på marknadsdagarna har det inte varit som jag minns, men på torg dagen i Stånga (det har varit torgdag där också) minns jag att rallare och sockenbor drabbade ihop i ett väldigt råkurr en gång. Något liknande har inte förekommit här, lyckligtvis vill man gärna tillägga.
Herr Laugren, som förresten är föreståndare för vaktarresten i Hemse, berättar att de fem arrester man förfogar över nu är överfulla på torgdagarna, mest av fyllerister som får sova ruset av sig. Några andra bråk uppstår aldrig, då man nu har så mycket polispersonal ute denna dag.
Stor dag för affärsmännen
Stortorgdagen naturligtvis en stor dag för köpmännen i samhället, förutom att man har fullt av folk i affärerna, så är det även många sdrii handlar direkt ute i stånden på marknadsplatsen. Affärerna rustar naturligtvis extra för denna dag, så att man kan väa upp så stor sortering som möjligt. Disponent Mattsson i AB Duse & Melin berättar för oss att han nu i höst gjort en resa på kontinenten och han hade fått det intrycket att manufakturvarorna är villigast och mest praktiska i Sverige.
Vi skulle tro att morgondagens stortorgdag blir de föregående ganskta lik, mycket folk och folk som köper mycket. En del människor är endast i Hemse denna dag och då passar de på att förse sig med en hel del smått och gott för ett helt år framåt, och man träffar gamla bekanta och får prata och det är nästan det viktigaste av alltsammans.
Rune.
Gotlänningen
Tisdagen 30 september 1952
Nr 226