Sjuttioåring.

\"\"
AXEL R. SUNDAHL.

Om söndag fyller folkskollärare Axel R. Sundahl, Visby, sjuttio år.
Han är född i Atlingbo och avlade folkskollärareexamen i Uppsala 1905 samt blev därefter ord. lärare i Sanda. År 1908 valdes han till liknande befattning vid Södervärns skola i Visby, där han tjänstgjorde i nära 35 år eller tills han avgick med pension. Han har också tillhört skolrådet i Visby både som lärarrepresentant och som av kyrkostämman vald ledamot. Vidare har han bl. a. varit vice ordf. i Folkskollärarförbundets krets på Gotland.
Sedan ungdomsåren är Axel R. Sundahl en verksam och hängiven nykterhetsman, som lagt ned mycket gott arbete inom IOGT, och han bekläder alltjämt posten som ordförande i logen Oskars Minnes fastighetsbestyrelse. Under åren 1914-26 tillhörde han stadsfullmäktige och vidare var han ledamot av beredningsutskottet och i nykterhetsnämnden ett kommunalt uppdrag, som han alltjämt innehar, är ordförandeskapet av pensionsnämnden. Han är även ordförande i länsnykterhetsnämnden, och sedan Nykterhetsnämndernas förening bildades på Gotland är han jämväl dennas ordförande. Han är initiativtagare till Visby södra koloniträdgårdsförening och var dess ordf. i tjugofem år. Under många år tillhörde han även Arbetareföreningens och Arbetareföreningens föreläsningsanstalts styrelser i egenskap av sekreterare resp. kassör.
Som föreståndare för stadsbiblioteket under en lång följd av år ägnade han troget och uthålligt kvällars och nätters arbete åt biblioteket, som under hans ledning undergick en storartad utveckling. Han har också som representant för biblioteksarbetet flitigt deltagit i Gotlands folkbildningsförbunds verksamhet och tillhört förbundets styrelse.
Folkbildnings- och nykterhetsarbetet har varit och är alltjämt Axel R. Sundahls stora patos här i livet, och det är väl främst det som gjort honom till en rastlöst verksam föreningsmänniska. Under årens lopp har han vunnit många vänner, och på sin högtidsdag kommer han förvisso att få mottaga många bevis på uppskattning och verklig vänskap.

Gotlänningen
Tisdagen 30 september 1952
Nr 226

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *