Riksantikvarieämbetet, som granskat förslaget till restaurering av Eke kyrka, framhåller att kolonnerna i sydportalerna har tillkommit i relativt sen tid och är utförda i ett Material, som på ett störande sätt bryter av mot det material, av vilket portalerna i övrigt är utförda. För att avhjälpa detta missförhållande har föreslagits att kolonnerna skall behandlas så att de ger bättre anslutning till stenarna bakom. Ämbetet finner det vara riktigare, att nya kolonner huggs av samma slags sten som i portalerna.
I och för sig är enligt ämbetets mening den föreslagna anordningen av tomrummet tilltalande. Om orgeln placeras enligt förslaget, kommer emellertid norra portalens inre delar och målningarna däromkring att döljas. Detta är olämpligt anser ämbetet, som yrkar på att möjligheterna till annan placering av orgeln undersöks. Närmast torde väl tornrummet därvid komma ifråga. Förslaget att byta ut den nuvarande altarprydnaden, som utan tvivel är mycket enkel och konstlös, mot glasmålningar, vill ämbetet icke motsätta sig. Altarprydnaden bör emellertid för framtiden förvaras på ett betryggande sätt och införas i kyrkans officiella inventarieförteckning. Det lilla krucifixet från medeltiden bör, uppsatt på ett kors av lämplig storlek, även i fortsättningen få pryda altaret.
Vidare framhåller ämbetet att tornets fogning behöver bättras på och åtgärder vidtas för att avhjälpa trä-maskangrepp på boden vid kyrkans norra sida. Korgavelns fönster har till sin form i viss mån förvanskats. Man bör försöka att genom undersökning fastställa deras ursprungliga form och slutligen bör den från 1696 härrörande dynan på altarringen restaureras. (TT spec.)
Gotlänningen
Torsdagen 9 oktober 1952
Nr 234