Årsmöte med Visby kyrkobröder.

Visby kyrkobrödrakår höll i går kväll årssammanträde i Församlingshuset under ordförandeskap av folkskollärare Uno Persson och i närvaro av ett 25-tal medlemmar.
Efter psalmen Kärlek av höjden, värdes beskära öppnade folkskollärare Persson sammankomsten med ett anförande, vari han utgick från psalmen: Gammal är kyrkan, Herrens hus, och framhöll hurusom kyrka och kristenhet utsättes för angrepp och är i fara i vår tid. Vi se runt om oss hur andra läror och begrepp lägges till grund för det mänskliga livet, avskräckande exempel på hur långt det kan föra om kristendomen icke får råda. Även i vårt eget land luckras begreppen upp, men traditionen och det kristna arvet håller de nedbrytande krafterna tilbaka. Kyrkobrödrarörelsens uppgift är hl. a. att vara ett försvar för det som nu hotas och vi skall med villighet fullgöra denna vår uppgift i vår dagliga gärning och i umgänget med medmänniskorna.
Folkskollärare Karl Lindström sjöng därefter Davids 121 psalm av Karl Nylund, varpå lektor Hans Nystedt höll ett anförande om Moderna religionssurrogat. Människan har ett religiöst behov som måste fyllas, sade tal., men det är viktigt på vilket sätt det fylles. Han gav en översikt av de religionssurrogat som i nutiden får ersätta kristendomen: muhammedismen, mormonismen, Jehovas vittnen, teosofin ni. fl. och kom även in på den moderna kroppskulten. Gemensamt för dem alla är att de anse sig ha ensamrätt till allt vetande, men sanningen fordrar ju ödmjukhet som icke vid varje tillfälle är till reds att predika hemmagjorda frälsningsläror. Tal. kom också in på problemet kommunismen, som är religion för dem som anammar den. Det värsta religionssurrogatet är dock självgodheten och självbelåtenheten. Tal, berörde slutligen de centrala frågorna i religionen och kristedomen.
Folkskollärare Lindström sjöng därefter Bön av Gustaf Nordqvist.
Efter kaffeservering vidtog års-mötesförhandlingarna, varvid brödrarådet omvaldes. Detta består av folkskollärare Uno Persson, ordförande, domkyrkokomminister Nils Öberg, v. ordf., ombudsman Sune Bolin, sekr., löjtnant Conrad Hult-berg, kassaförvaltare, och lektor Karl-Åke Mossberg, studieledare. Såsom studieledarens suppleant utsågs lektor Hans Nystedt. Revisorer blev kontorschef Axel Westberg och förrådsman Oskar Johansson med direktör Ivar Carlsson, som suppleant. Sex nya medlemmar inskrevs under kvällen i brödrakåren, och samtidigt uttalades förhoppning om att flera nya medlemmar måtte tillkomma i kåren.
Vinterns studiearbete diskuterades och vidare redogjordes för planrade sammankomster. På Domsöndagen anordnas höstk9nvent i Visby för alla Gotlands kyrkobrödrakårer, varvid resesekreterare Karl Nilsson kommer att medverka och vidare anordnas traditionsenligt en adventsfest andra söndagen i Advent.
Hr Nils Ljungberg utförde en cellokomposition, ackompanjerad på piano av pastor S.-E. Wihlborg, och till sist följde ett anförande av pastor Öberg som slöt med aftonbön. Slutligen sjöngs psalmen 442.

Gotlänningen
Tisdagen 14 oktober 1952
Nr 238

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *