GLC-filialen i Slite har fått

nya förnämliga kontorslokaler.
Gotländska lantmännens centralförenings filial i Slite har fr.o.m. den 1 okt. i år fått den tidigare tämligen provis iriska kontorslokalen ersatt med ljusa och trevliga lokaler i en nybyggnad i anslutning till magasinen vid järnvägen.

Centralföreningens rörelse i Slite har under senare år snabbt utvecklats. Inte minst betydde förvärvandet av de Degermanska fastigheterna nere vid hamnen för något år sedan en avsevärd utökning av lagringsmöjligheterna och tryggandet av framtida utveckling. Som kontor har dock hittills endast disponerats ett mindre rum i den ursprungliga magasinsbyggnaden vid järnvägen och detta har länge varit alldeles otillräckligt. Kommer därtill att ma- gasinspersonalen inte hade några ordentliga utrymmen vid matraster och för omklädnad beslöt föreningen redan 1949 att bygga dylika lokaler och 1951 erhölls byggnadstillstånd.

Den nya byggnaden
är ett enplanshus av havdhemtegel och ungefär 7X11 meter stort. Genom ingången på norrsidan kommer man först in i ett ljust och trevligt kontorsrum avdelat av en ekdisk. Vid sidan om kontoret har lagerföeståndaren ett eget kontor varifrån en dörr leder in till ett mindre arkiv. Från en ytterdörr på husets västra sida kommer man in i ett rymligt lunchrum för de åtta arbetare som föreningen nu sysselsätter. Här finns både elspis och diskmöjligheter. Omklädnadsrum samt helt kakelklätt duschrum med varmt och kallt vatten hör också till lokaliteterna och i källaren pannrum. Vad det gamla kontoret beträffar så kommer där att inrymmas en liten försäljningslokal för jordbrukskemikalier och handredskap.

Föreståndare
för slitefilialen är sedan 1938 Hilding Falk och det är givet att han är mycket belåten med de förbättrade arbetsförhållandena både för sig själv och sina underlydande. På tal om höstens besvärliga skördeväder meddelar hr Falk att situationen klarats trots det ihållande höstrusket men att det säkerligen blivit rena katastrofen utan de mekaniska torkanordningar som filialen förfogar över. Under årets exeptionella förhållanden har anläggningarna helt naturligt visat sig vara för små och mycket spannmål har sänt till Visby för lagring. Som provisorisk lagringslokal har i höst även de gamla Degermanska handelsstallarna utnyttjats.

På fråga
hur det kommer att bli då järnvägen läggs ner svarar hr Falk att redan nu transporteras ju så gott som all säd med traktor eller bil men då gödningsbåtarna kommer har järnvägen ännu stor betydelse. Om jordbrukarna bara mer allmänt hämtade sin gödningskvantitet med bil då båtarna lossa ginge det hela fint i lås och genom minskade omlastningar och andra kostnader kan han därigenom spara sådär en 15 kr per ton.

Gotlänningen
Tisdagen 14 oktober 1952
Nr 238

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *