Motorspalten.

\"\"
\"\"
Vältrimmad skönhet: Fiat 1900

Orsaken till det för årstiden just nu våldsamt stora utbudet av mer eller mindre begagnade bilar kan knappast vara annat än ryktena kring skatten. Den 1 juli skall den sköldska extraskatten på nya bilar enligt lagen falla bort. Att det sedan kan komma en ny beskattning, av indirekt natur, eventuellt på bensinpriset, är en annan historia. Men just bortfallet av de il procenten på priset på en ny vagn om drygt ett halvår är ju intressant — särskilt som ryktena nu också går om att den impopulära skatten skulle tas bort ännu tidigare. Både 1 januari och 1 mars har nämnts. Slopas skatten före 1 juli skulle man hindra, att bilhandelns vårsäsong lamslås med minskad sysselsättning som följd. Frågar man direkt en bilhandlarpamp om detta, blir svaret: \”Vi vet ingenting, varken i Stockholm eller Göteborg. Men en del tror, att skatten kan slopas när som helst!\”
Vad var det Relling sa?

Alla tyngre Lastbilar skall utrustas med mikrofoner bak enligt ett belgiskt förslag till ir:ternationella bilfederationen. Spanien tillämpar redan systemet, som inte blir så dyrt, när apparaterna serietillverkas och monteras på lastbilarna redan i fabriken. Förslaget, som motiveras av svårigheten för andra vägtrafikanter att göra sig hörda, när de skall passera en bullrande lastbil, går nu till medlemsstaternas regeringar med krav på att förvandlas till lag.

Även Tyskland arbetar med turbindrift för bilar, och två Düsseldorf-ingenjörer lär ha Konstruerat färdigt en turbinmotor, där man kommit ifrån den största olägenheten, den väldiga bränsleförbrukningen. Den tyska konstruktionen uppges förbruka endast hälften av vad en dieselmotor av samma storlek drar.

Ett reaktionsdrivet Comet-plan med 28 passagerare inledde trafiker med reaplan mellan England och Singapore häromdagen. Planet flög med 670 km. medelfart.

Nära hälften eller 48 procent av alla inrikes persontransporter utförs med bilar. 73 procent av allt gods transporteras med lastbil. Av persontransporterna I Sverige svarar ST för 39 proc., spårvägen 8, motorcyklar 4, båtar 1 och flyget för 0,1 procent. Av godsmängden kommer 18 procent på järnvägarna, 2 på båtar, samt 4 procent på vardera flottning och timmerbogsering. 150,000 personer sysselsätts inom biltrafiken, 4,000 sysslar med vägbyggnad och vägbeläggning och 16,000 med bil- och bensinhandel. Under de allra sista åren har bilparken föryngrats men fortfarande är en stor del a.v bilbeståndet årsmodeller från förkrigstiden. Av personbilar är 41 procent av bussarna 28 och av lastbilarna 26 procent av årsmodellerna före 1940.

Good-Year har vid sina odlingar på Costa Rica fått fram naturgummi, som ifråga om pris och kvalitet kan konkurrera med rågummit. Det har förut ansetts omöjligt att framgångsrikt odla rågummi i Centralamerika.

Nästa års Chevrolet får ny kaross och ändrad transmission så att den blir ännu mer ekonomisk i drift. Men nya motorn dröjer nog ett år till.

Från Amerika kommer en anordning i form av en liten genomsiktig skärm, som delar fartvinden framför vindrutan och hindrar flygfän av alla de slag att slå mot vindrutan, fastna och fläcka ner.

Kompressor på småbilen kan man nu skaffa sig, tillverkad av Italmeccanica i Turin. Accelerationen ökar starkt, ljudändringen påminner närmast om en behaglig vissling. Styrkan på motorn ökas med upp till 10 hkr. Motorn känns mer elastisk, accelerar utan ryck snabbare och man kan växla mindre. Men framförallt kan man köra hårdare — om så hehövs — utan att slitaget på motorn uppges bli större. Kompressorn, som kostar 1.350 kr., väger 7 kg., monteras på 5 timmar och passar de flesta småvagnar, som Fiat, Simca, Skoda, Volkswagen, Peugeot, Citroën och Morrit Minor.

Blått ljus på bussar är nu förbjudet i Tyskland. Detta ljus förbehålls polis-, tull- och gränsbevakningsfordon, som har förlsörsrätt. Samma land förbereder också en lag om att stillastående motorfordon skall ha blinkande baklykta för att öka trafiksäkerheten nattetid.

\"\"
Italmeccanica-kompressorn.

Det första flygplanet helt av glas planeras vid Northrop Aircraft Co:s fabrik i Los Angeles. Det är möjligt, att glasplan kan motstå påfrestningarna vid farter på 3,200 km/tim, säger direktör Thomas Piper i bolaget. Vid en sådan fart skulle friktionen mot luften bilda en sådan värme, att ett vanligt metallplan skulle bli sladdrigt som en disktrasa, anser han.

Fiat 1900, som kommer till Sverige i januari, kommer förmodligen att kosta omkring 15.000 kr. För de slantarna får man en hypermodern vagn med automatisk koppling, överväxel, stöldlås, 59 hästars motor. Vikten 1,200 kg. och toppfarten 145 km. Vagnen tillverkas som separat chassi, sedan och cabriolet. Få öppna modellen kan man få särskild mätare för genomsnittsfarten. En ännu lyxigare Fiat 1900 med specialkaross görs av Lingottofabriken o. kallas Gran-Luce, men om vi får se den också, är ovisst.

Luft får man fortfarande gratis i ringarna, så det lönar sig absolut inte att slarva med ringtrycket. Sköter man den detaljen, kan man spara hundratals mil på däckslitaget. Men glöm inte: För mycket och för litet skämmer allt. Håll trycket, som fabrikanten föreskriver.
AUTOMAN

Gotlänningen
Torsdagen 23 oktober 1952
Nr 246

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *