FILM

Hansa: »Det obesegrade fortet»
En fartfylld och spännande film om nordstaternas kamp mot indianerna. Tjutande rödskinn och visslande pilar och karbinkulor är de sedvanliga ingredienserna för att det skall bli en indianfilm av rätta slaget. Men här har man även vävt in en mera djupgående story som sätter extra piff på det hela och gör filmen till något annat än en vanlig indianfilm. Gregory Peck gör rollen som kapten i nordstatsarmén och får i uppdrag att vid ett fort, som utgör gränspunkten för ett viktigt indianpass, uppehålla rödskinnen tills undsättning kommer till huvudfortet.
Kaptenen får med sig en handfull råskinn, som inte bara vill åt rödskinnen utan även hyser agg till kaptenen och gör allt för att komma åt honom. En kärlekshistoria har även vävts in i handlingen och i den är det söta Barbara Payton som är medelpunkten. Filmen kan rekommenderas för såväl ung som gammal, som har något av barna- och äventyrssinnet kvar.
Conn.

Röda Kvarn: »Affären Cicero»
Den spännande boken »Affären Cicero» om en av andra världskrigets stora spion- och bedrägeriaffärer har blivit upphovet till en film med samma namn, måhända än mer berättande och spännande än boken. I det neutrala Turkiet och närmare bestämt i Ankara 1944 är det de sensationella händelserna utspelas. En man kommer sent en afton till tyska ambassaden för att sälja ytterst hemliga allierade handlingar, och den stora affären »Cicero» inleds. Vem är denne Cicero? undrar man i engelska kretsar. Täcknamnet har von Papen gett honom, och den betrodde tjänaren hos brittiske ambassadören kan utföra den ena fotograferingen av hemliga handlingar efter den andra utan att ertappas. Till slut kommer man så på, att det måste vara någon på den brittiska ambassaden som är förrädaren, och det är också då som spänningen tilltar.
En amerikansk Jouvet är vad (Delio-Cicero) James Mason är. Hans spel är rent av fantastiskt, som den smarte, sluge, ironiske, kalle och lugne tjänaren, som till och med förbluffar sina engelska övervakare, när han skall sälja den stora »Overlord-invasionen» i Normandie till tyskarna.
Interiörerna är väl utvalda, fotoarbetet ger på sina håll ytterligare stimulans och rollprestationerna är över hela linjen av utsökt fin klass. Lägger man så till filmstoff et, taget från den sanna skildringen av »Affären Cicero», kommer man till slutsatsen: Gå och se själva, ni sitter som fastnaglade i bänken av andlös spänning.
Sonny.

Vilken bio skall vi gå på?
Roxy: »Åsa-Nisse på nya äventyr», svensk film.
Royal: »Sabotör», amerikansk film (repris).
Hansa: »Det obesegrade fortet», amerikansk film.
Röda Kvarn: »Affären Cicero», amerikansk film.

Gotlänningen
Torsdagen 23 oktober 1952
Nr 246

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *