Ny bastu i Fole för 14.500 kr.

byggd av Röda korset utan skuld.
I närvaro av representanter från Röda korsets distriktsstyrelse, kommunala myndigheter, lärarkåren och övriga intresserade invigdes i går en ny bastu i Fole. Bastun, som ligger vid Fole skola, är byggd i Röda korskretsens regi och har kostat 14.500 kr. 11.000 kr har man erhållit i anslag plus allt virke av skogsägare i Fole. Resten har Röda korskretsen själva betalt.
Redan 1942 tillsattes en kommunal kommitté för att utreda om bastubygget. Frågan blev dock svårlöst, då det diskuterades om bastun skulle ligga vid skolan eller där samlingslokalen skulle ligga. 1950 togs frågan åter upp, denna gång på Röda korskretsens årsmöte. Man beslöt också att bastun skulle byggas om intresse i socknen fanns. En kommitté, hrr Hjalmar Bergström, Helge Andersson och Gösta Karlström, blev tillsatt och man skaffade olika ritningar. Man enades om att bygga en bastu av typen »Lillbyn» och ritningar fick man från »Folk- och Skolbad». Bygget kostnadsberäknades då till 9.500 kr.
I april 1951 ansökte man om byggnadstillstånd och i september samma år fick man tillståndet, men man fick inte sätta igång förrän i november. Då hade kostnaderna givetvis gått i höjden, särskilt irkespriset,. och man beslöt då att bastun skulle byggas i betong i stället för trä. En hel del virke g ck det åt ändå och det har socknens skogsägare skänkt och värdet av detta är 1.300 kr. I övrigt har .man fått anslag från Fole kommun med 4.000 kr, Tingstäde kommun med 4.000 på grund av att skolbarn i Tingstäde har skolbad i Fole. 2.000 kr har man fått från Pensionsstyrelsen och 1.000 kr från Svenska Röda korset. Resten har Röda korskretsen satt till. Vattenfrågan har lösts på så sätt att man får vatten gratis från skolans hydroforanläggning.
Den 13 september i år var bastun klar och samma dag premiärbadades det. Bastuskötare är hr Fred Danielsson, Fole.
Vid invigningen i går, som förrättades av kapten Struve, kunde intresserade få en titt på den fina anläggningen. Fru Signe Glifberg, som är ordf. i Röda korskretsen, föredrog en historik över bygget och landstingsman Erik Farslund talade på kommunen vägnar. I övrigt var det sång- och musikunderhållning av rödakorssamariter.

Gotlänningen
Måndagen 27 oktober 1952
Nr 249

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *